Sainz tretjič, Brabec prvič!

17. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Prvi reli Dakar po Savdski Arabiji je po 13. dneh bojev končan.

Dakar 2020 je končan. Premierni reli na novem, že četrtem kontinentu (po Evropi, Afriki in Južni Ameriki) je po 12 etapah in skupno več kot 7500 kilometrih naposled prišel do cilja. Prinesel nam je novega najmlajšega zmagovalca med motociklisti in hkrati enega izmed najstarejših zmagovalcev. V prvem primeru je bil to 29. letni Ricky Brabec, v drugem 57-letni Carlos Sainz, ki je slavil že svojo tretjo zmago na enem izmed najzahtevnejših relijev na svetu.

V zadnji etapi je bil med avtomobilisti najhitrejši verjetno največji izmed favoritov za skupno zmago, sicer lanskoletni zmagovalec (ki pa mu ni uspelo izkoristiti prednosti skoraj domačega terena) Nasser Al-Attiyah. A slabe štiri minute prednosti pred pred Sainzem enostavno ni bilo dovolj, da bi 57-letnemu Špancu na zadnji preizkušnji iz rok izmaknil še tretjo zmago v karieri. Spremenjen način treninga, o katerem smo pisali pred začetkom dirke, se je Špancu torej vsekakor izplačal.

Z letošnjo skupno zmago se je Sainz na večni lestvici zmagovalcev prebil na tretje mesto ob Al-Attiyaha, Reneja Metgeja in Pierra Latigueja. Več zmag sta v skupnem seštevku osvojila le še Ari Vatanen s štirimi in Stephane Peterhansel s sedmimi zmagami. Francoz, ki je sicer poleg tega še šestkrat zmagal z motociklom, je bil eden izmed treh kandidatov za skupno zmago tudi tokrat, pa je letos dosegel drug mejnik. S 33 etapnimi zmagami je namreč za eno zmago prehitel rojaka Cyrila Despresa na lestvici tekmovalcev po številu etapnih zmag.

Če je Sainz s svojo zmago postal eden izmed najstarejših zmagovalcev v zgodovini Dakarja, je Ricky Brabec postal eden izmed najmlajših. Osemindvajsetletnik je namreč kljub le dvema etapnima zmagama na letošnji dirki vodil v skupnem seštevku od tretjega dne naprej, zadnjo etapo pa je zaključil na drugem mestu s pičlimi 53 sekundami zaostanka za moštvenim kolegom Josejem Ignaciom Cornejem Florimom.

Za Brabca je bil letošnji Dakar brez dvoma velik obliž na rano, ki je nastajala v zadnjih treh letih. Po odlični predstavi na svojem prvem Dakarju leta 2016, ko je reli končal na devetem mestu v skupni razvrstitvi, je namreč v nadaljevanju kar trikrat zapored odstopil in zmagal le v eni etapi leta 2017. Svoje je nato dodala še poškodba, ki jo je staknil na lanskoletnem reliju Sonora, zaradi česar je bil pred letošnjim nastopom pod še nekoliko večjim pritiskom. Hkrati je z današnjo zmago Hondi pripeljal prvo zmago po 31 letih!

»To je vrhunec v moji karieri v kakršnikoli obliki dirkanja z motornimi vozili. Dakar je naporen, pokriva več terena kot katerakola druga tekma na svetu in dirko je res lepo končati na tak način. Za nami je 12 dni dirkanja in veliko prevoženih kilometrov, veliko puščave, mrzlih juter, vročih dni in tudi dežja. Dober občutek je, ko se je vse končalo na tak način!«

Navkljub številnim težavam je za razliko od lanskega Dakarja letošnjega uspešno sklenil tudi že nekaj let naš edini tekmovalec na omenjenem reliju Simon Marčič. Pravzaprav bi se reli letos zanj kmalu lahko zaključil še pred začetkom, saj je med prevozom na kvalifikacije s taksijem doživel prometno nesrečo, veliko nevšečnosti in izgube časa pa mu je povzročila izgubljena matica na osi zadnjega kolesa motocikla. Takrat so po vodi splavale tudi sanje o visoki uvrstitvi med najboljšo trojico v razredu. Vendarle so tu tudi dobre stvari. Ob skupno osmem mestu v razredu Originals je namreč dosegel tudi 50. mesto v skupni razvrstitvi motociklistov, hkrati pa je na 10. etapi dosegel svojo najboljšo uvrstitev na relijih Dakar - drugo mesto.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"