Serija W bo nova odskočna deska za ženske, ki želijo vstopiti v svet formule 1

10. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli
Serija W bo nova odskočna deska za ženske, ki želijo vstopiti v svet formule 1 (foto: FIA)
FIA

Serijo bo med drugim pomagal financirati nekdanji škotski dirkač v formuli 1, David Coulthard.

Avtomobilski športi še vedno veljajo za moški šport, čeprav se vse pogosteje v njih pojavljajo tudi ženske. Ne nazadnje je pred leti v seriji Ferrari Challenege nastopala Slovenka Nina Jerančič, v svetovnem merilu pa verjetno najbolj izstopata Danica Patrick, nekdanja dirkačica v seriji Indy in Sabine Schmitz, ki je včasih tekmovala v barvah moštev Porsche in BMW, pred kratkim pa je opozorila nase s postavitvijo hitrostnega rekorda med sedemsedežnimi avtomobili s Škodo Kodiaq na Nürburgringu.

Zdaj bodo predstavnice nežnejšega spola dobile povsem svojo dirkaško serijo med enosedežnimi dirkalniki z odprtimi kolesi, serijo W. Namen serije je omogočiti čim večjemu številu dirkačic možnost napredovanja v karieri in morebiti celo vstop v najmočnejšo serijo enosedežnih dirkalnikov, formulo 1. Zadnja ženska, ki je nastopila v tej seriji, je bila Lella Lombardi daljnega leta 1976 na Veliki nagradi Avstrije.

Začetek že leta 2019

Serija pa naj bi v praksi zaživela že prav kmalu. Prva dirka je predvidena maja prihodnje leto, serija pa naj bi potekala na različnih dirkališčih po Evropi. Na posamezni dirki naj bi nastopilo 20 najboljših voznic z vsega sveta, ki se bodo med seboj pomerile z enakimi dirkalniki, kot jih trenutno uporabljajo dirkači v seriji F3. Posamezna dirka bo dolga 30 minut, nagradni sklad za najboljše pa bo znašal 1,3 milijona evrov.

Da pa vendarle ne gre za muho enodnevnico in le idejo, ki ne bo doživela realizacije, govori tudi podatek, da bosta k organizaciji pristopila vodja oblikovanja pri ekipi Red Bull Adrian Newey in nekdanji škotski dirkač v formuli 1 David Coulthard. Slednji bo sicer poskrbel tudi za zgoraj omenjeni nagradni sklad. »V zgodovini še nikoli nismo dobili ženske zmagovalke v seriji formule 1, kaj šele svetovne prvakinje. Naš namen je to spremeniti,« pa je dejala direktorica tekmovanja Catherine Bond Muir.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"