Smola preprečila prvi naslov svetovnega prvaka v kartingu za Slovenijo

5. 12. 2018 | Jure Šujica
Deli

Oba slovenska finalista sta na zadnji dirki sezone doživela nesrečo in tekmo zaključila predčasno.

Sezona kartinga je končana tudi na svetovnem karting prvenstvu serije Rotax. Finale tekmovanja je namreč potekalo prejšnji teden (natančneje med 24. novembrom in 1. decembrom) v Braziliji, na njem so barve Slovenije zastopali trije dirkači, le malo pa je manjkalo, da bi poročali tudi o zmagoslavju enega izmed njih.

Finala v brazilskem mestu Conde sta se tako udeležila Anže Dovjak, ki je nastopal v razredu Rotax Senior, in Primož Matelič v razredu Rotax DD2, v tem razredu pa se mu je pridružil še Belgijec s slovenskim državljanstvom Xen De Ruwe. De Ruwe je bil sicer tudi eden izmed glavnih kandidatov za zmago in osvojitev naslova svetovnega prvaka v omenjeni kategoriji.

Celotna konkurenca je štela 360 voznikov iz več kot 60 držav sveta, predvsem Dovjak in De Ruwe pa sta odlično formo kazala že na kvalifikacijah, kjer sta dosegla šesto in tretje mesto. Dobre vožnje sta nato nadaljevala tudi v izločilnih bojih in prišla vse do finala. Medtem ko si je Dovjak priboril 14. startno pozicijo v svojem razredu, je De Ruwe na račun treh zmag v izločilnih bojih startal z najboljšega startnega mesta.

Situacija pa se je nato v finalu za oba dirkača obrnila na glavo. Po odličnem startu je De Ruwe vse do tretjega kroga vozil na prvem mestu, nato pa je vanj trčil italijanski voznik Claudio Pagliarani. Poškodbe na De Ruwejevem dirkalniku so bile prehude in Belgijec je moral sedem krogov pred koncem dirke na zahtevo komisarjev odstopiti. Nič bolje je medtem ni odnesel niti Dovjak, saj je bil kmalu po začetku dirke udeležen v trku, v katerem je uničil krmilni mehanizem in tako je bil tudi on prisiljen odstopiti.

Ne glede na smolo na zadnji dirki so slovenski dirkači s prikazanim in s celotno sezono zadovoljni, hkrati pa že pričakujejo začetek prihodnje, 20. sezone tekmovanja, katerega finale bo čez slabo leto dni gostila Italija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja