Uradno: Formula E prihodnje leto brez (obveznih) novih dirkalnikov

10. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

Razlog za to je želja po zmanjševanju stroškov razvoja. A končna odločitev bo vseeno prepuščena samim moštvom.

Organizatorji tekmovanja Formula E, krovna organizacija FIA in vsa moštva, ki nastopajo v tekmovanju, so, medtem ko čakajo na usodo zadnjega dela letošnje sezone, sinoči sprejeli pomembno odločitev. Soglasno so se namreč odločili, da evolucijsko izvedenko aktualne druge generacije električnega dirkalnika ne bodo predstavili v prihodnji sezoni, temveč šele leto dni pozneje.

Kot je znano, vse od ustanovitve serije dirkači nastopajo z v osnovi enakimi dirkalniki, pri čemer pa je vsaki ekipi dovoljeno imeti lasten motor. Aktualna generacija dirkalnika je bila sicer prvič predstavljena v (peti) sezoni 2018/2019, po prvotnih načrtih pa naj bi v prihodnji sezoni doživela evolucijsko spremembo, nekako po zgledu tiste, ki jo je prav tako tri leta po predstavitvi doživela prva generacija.

Prostovoljno vendarle že prihodnje leto

Vseeno pa nova odločitev ne bo povsem obvezujoča. Navkljub tej potezi bodo moštva namreč lahko izbirala med dvema možnostma. Prva bo ta, da bodo kljub dogovoru že prihodnje leto prevzela evolucijski dirkalnik in ga uporabljala dve leti, lahko pa bodo z obstoječim dirkalnikom nastopala še eno leto, evolucijsko izvedbo pa nato zgolj za eno sezono (do prihoda nove generacije) prevzela v sezoni 2021/22. S tem ukrepom želijo organizatorji zmanjšati stroške ekip, z omenjeno potezo pa naj bi bili stroški razvoja novega dirkalnika zmanjšani za polovico.

Predsednik FIE, Jean Todt, je omenjeno odločitev pospremil z naslednjimi besedami: »V teh težkih časih je prilagajanje stroškov v motošportu ključnega pomena za zagotavljanje njegove vzdržnosti. Tovrstne odločitve, ki se jih poslužuje prvenstvo serije Formula E, vsekakor podpiram, saj so v skladu s potezami, ki jih FIA izvaja tudi v drugih disciplinah.«

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"