Športni avtomobil: kateri je lani prepričal največ kupcev na svetu?

20. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Na samem vrhu se je znašel že znan obraz?

Ford Mustang velja za  avtomobilsko legendo in enega najbolje prodajanih športnih avtomobilov na drugi strani Atlantika. Nenazadnje je Ford v slabih šestih desetletjih prodal že precej več kot 10 milijonov primerkov vseh generacij avtomobila, še večji uspeh pa je začel beležiti, ko je Mustanga izvozil iz ZDA in ga začel prodajati tudi na drugih celinah. Hitro je namreč postalo jasno, da si ga želijo tudi drugod po svetu, kar so najbolj jasno pokazale prodajne številke.

Preberite še: Božični special: Ford Mustang in hitrostni izziv - Avto magazin TV

Po podatkih podjetja S&P Global Mobility je namreč Mustang postal najbolje prodajani športni kupe leta 2021. No, hvale vreden rezultat je še toliko bolj opazen ob dejstvu, da je Mustangu to uspelo že sedmo leto zapored. Povedano drugače: to mu je uspelo vsako leto, odkar je uradno na voljo trgom zunaj ZDA oziroma Severne Amerike. V ZDA ga je sicer po prodaji prehitel ostareli Dodge Challenger.

Naprodaj v preko 100 državah

Razloge za uspeh je sicer mogoče iskati v različnih dejavnikih, verjetno pa k temu svoje pripomorejo tradicija, motorne zmogljivosti in relativno nizka cena glede na ponujeno. Svoje sta v lanskem letu zagotovo dodali izvedbi Shelby GT500 in pa (predvsem) Mach 1, ki je bila na voljo na vseh dosedanjih trgih. Slednja velja za najmočnejšo izvedenko Mustanga brez prisilnega polnjenja v zgodovini.

Natančna številka prodanih vozil se giba okrog 69.000 vozil, kar je sicer nekoliko manj kot v preteklih letih in tudi precej manj, kot v najboljših letih prodaje v ZDA. Tedaj je Ford namreč na domačem trgu na letni ravni prodal tudi več 100.000 vozil. Danes ameriški trg predstavlja 76 odstotkov celotne prodaje modela, dviguje pa se prodaja na Novi Zelandiji, kjer je bilo lani prodanih 54,3 odstotka vozil več kot v letu pred tem in pa v Braziliji ter Južni Koreji, kjer je bil prirast 54,3- oziroma 16,6-odstoten.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol