Spoznajte domačo inovacijo, ki že prodira v tujino

5. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Rešitev inovatorjev iz Bele Krajine bi lahko še kako zaživela v časih, ko bo avtomobilska proizvodnja znova zaživela kot nekoč.

Slovenska avtomobilska industrija morda ni največja, saj pri nas vozila proizvaja le ena avtomobilska znamka, pri čemer je tudi ta tuja – Renault – vendar pa je na drugi strani na naših tleh prisotnih kar nekaj podjetij, povezanih z avtomobilsko industrijo. Hkrati še vedno nastajajo vedno nova podjetja in nove ideje, tudi takšne, ki morda niso povezane z zgradbo avtomobilov. Med njimi je tudi podjetje Motulli, ki te dni v Švici predstavlja svojo inovativno ploščad.

V švicarski prestolnici Zürich namreč te dni poteka 34. avtomobilski sejem, na katerem zagonsko podjetje iz Bele Krajine pod vodstvom inženirja Antona Jakše predstavlja inovativno rešitev, v prvi vrsti namenjeno  različnim avtomobilskim salonom in avtohišam. Gre namreč za ploščad, ki lahko relativno majhni višini (11,5 centimetrov) navkljub vozilo dvigne do višine treh metrov, hkrati pa jo je mogoče postaviti na različne neravne terene.

Gre za projekt, ki je nastal s pomočjo slovenskega podjetniškega sklada in podjetniškega inkubatorja iz Bele Krajine, Jakše pa z njim cilja predvsem na tuje trge, čeprav je interes že izkazalo tudi nekaj domačih podjetij. Verjamejo namreč da bo rešitev pomagala prebroditi logistične težave postavljanja in prestavljanja novih in rabljenih avtomobilov na razstavnih prostorih v časih, ko bodo ti znova nekoliko bolj polni.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"