Srbi uvajajo nov sistem za obračun stroška registracije; zagotovo bi bil všeč tudi slovenskim voznikom

25. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Bistvena sprememba je ta, da sistem v obzir jemlje tudi starost posameznega avtomobila.

Letna dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu je nujen strošek, s katerim se moramo vozniki, čeprav ne radi, spoprijemati vsako leto (praviloma) ob tehničnem pregledu. Pri tem še posebej tarnajo vozniki avtomobilov z največjimi prostorninami motorjev, saj ta dajatev (po mnenju mnogih neupravičeno) lahko znaša tudi več 100 evrov, v najslabšem primeru kar 565 evrov! Pri tem sicer ni upoštevana starost ali dejanska vrednost avtomobila – nekaj, kar bodo odslej upoštevale srbske oblasti.

Od prvega januarja prihodnje leto bodo namreč spremenili način obračunavanja nadomestila za uporabo cest, pri čemer bodo pri izračunu upoštevali tako prostornino motorja (kot je v navadi pri nas), kot tudi starost vozila. Starejše kot bo vozilo nižji bo davek, zaradi česar minister za kmetijstvo, gozdarstvo in upravljanje z vodami Branislav Nedimović pričakuje pozitiven odziv javnosti, še posebej lastnikov vozil z več kot dvema litroma prostornine.

Dolgoročno vprašljiva rešitev?

Kot osnova za izračun davka bo tako še vedno veljala maloprodajna cena vozila, pri čemer pa bo za vozila med petimi in osmimi leti starosti veljal popust v višini 25 odstotkov. Za vozila, stara do 10 let bo nato potrebno plačati 60 odstotkov prvotnega davka, za vozila stara med 10 in 20 let 40 odstotkov, za starejša vozila pa le še 20 odstotkov prvotnega davka.

Vsakoletni prihranki pri plačilu nadomestila za uporabo cest bodo tako v večini primerov znašala več 10.000 dinarjev. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da srbska vlada s tem ukrepom ne spodbuja lastnikov starejših vozil k nakupu novejših, varnejših in nenazadnje tudi okolju bolj prijaznih avtomobilov. Hkrati bi bile dajatve zaradi manjših motorjev že v osnovi nekoliko manjše. To pa je področje, s katerim se bodo morale tamkajšnje oblasti v prihodnje precej hitro soočiti.

 

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem