Statistika ne laže, letošnje leto bo še slabše od lanskega

Tik pred koncem leta postaja jasno, da bo prodaja novih avtomobilov za približno 15 odstotkov nižja od lanske, še slabše pa je pri dostavnikih.

Po podatkih, ki jih posreduje Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, je bilo v letošnjih enajstih mesecih na slovenskem trgu prvič registriranih 43.814 novih avtomobilov oziroma 7631 manj kot v enakem lanskem obdobju. To seveda pomeni, da bo letošnja avtomobilska bera ena slabših, saj ni verjetno, da bi dosegla »magičnih« 50.000 avtomobilov. Zato je na mestu vprašanje, ali je prodajni minus ob znanih težavah z dobavami morda posledica še kakšnega drugega dejavnika, na primer visokih cen, dragih pogonskih goriv in še česa.

Resnici na ljubo se uvozniki in prodajalci ne pritožujejo, saj prodajo tako rekoč vse, kar dobijo od proizvajalcev. Količine avtomobilov so res manjše, dodana vrednost oziroma zaslužki pa precej večji. Na drugi strani se kupci, vajeni včasih že vulgarnih  popustov, jezijo zaradi visokih cen, nekateri obupujejo zaradi dolgih dobavnih rokov in med njimi so tudi takšni, ki odstopijo od nakupa.

Med avtomobilskimi znamkami gre letos najbolje Volkswagnu s 6911 prodanimi avtomobili v enajstih mesecih. S precejšnjim zaostankom (4337) je na drugem mestu Škoda, tretje pa pripada Renaultu (3809). Na četrto mesto se je prerinil Hyundai (3053), na petem je Toyota (2853), v deseterico pa so se uvrstili še Kia, francoski duet Peugeot in Citroën, Opel in Dacia.

Slovenski kupci imajo letos najraje Škodo Octavio, na drugem mestu lestvice najbolje prodajanih avtomobilov, je Volkswagen T-Roc in na tretjem večkratni nacionalni prvak Renault Clio. Opazen je prirast električnih avtomobilov, lani jih bilo v enajstih mesecih prodanih 1607, letos že 2064. Najbolj priljubljen je Teslin model Y, sledita Škoda Enyaq in Volkswagen ID.4.

Pri lahkih gospodarskih vozilih prodajni minus vztraja na dobri četrtini, lani je bilo do decembra prodanih 8983, letos  6646, kar je 2337 manj. Vrh lestvice znamk krojijo Renault, Ford in Volkswagen, pri modelih pa Ford Transit Custom, Renault Master in Citroën Jumper.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"