Statistika: toliko več tovora so slovenski tovornjaki prevozili v drugem četrtletju leta - a na krajši razdalji

13. 10. 2022
Deli
Statistika: toliko več tovora so slovenski tovornjaki prevozili v drugem četrtletju leta - a na krajši razdalji (foto: STA)
STA

Tovorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v drugem četrtletju po cesti prepeljala 28 milijonov ton blaga, kar je 11 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Pri tem so po podatkih državnega statističnega urada opravila manj kilometrov. Delež mednarodnega prevoza v skupni količini blaga se je zmanjšal na tretjino.

Slovenska tovorna vozila so v drugem četrtletju opravila 6,3 milijarde tonskih kilometrov, kar je pet odstotkov manj kot v lanskem drugem četrtletju. Naložena so prevozila 393,9 milijona kilometrov, kar na letni ravni predstavlja triodstotni padec.

Slovenska tovorna motorna vozila so v notranjem prevozu prepeljala 18,5 milijona ton blaga ali dve tretjini (66 odstotkov) vsega v tem četrtletju prepeljanega blaga. Gre za 27-odstotno rast glede na enako lansko obdobje. Pri tem so opravila 678 milijonov tonskih kilometrov, kar je sedem odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, naložena pa so prevozila 58,1 milijona kilometra, kar je prav tako za sedem odstotkov več.

V mednarodnem prevozu so prepeljala 9,5 milijona ton blaga ali tretjino (33 odstotkov) vsega blaga. Ta delež se je na letni ravni zmanjšal za 10,4 odstotka. Opravila so 5,6 milijarde tonskih kilometrov, naložena pa prevozila 335,8 milijona kilometrov.

Preberite še: Policista med rutinskim pregledom tovornjaka neprijetno presenečena

V primerjavi z istim obdobjem lani so prepeljala za 10 odstotkov manj blaga in pri tem opravila šest odstotkov manj tonskih kilometrov ter naložena prevozila za štiri odstotke manj kilometrov. Uvoz blaga s slovenskimi tovornimi vozili je ostal na enaki ravni, izvoza pa je bilo za 12 odstotkov manj.

Vozila pravnih oseb so prepeljala 21,9 milijona ton blaga ali več kot tri četrtine vsega prepeljanega blaga in opravila 5,1 milijarde ali 81 odstotkov vseh tonskih kilometrov. Vozila fizičnih oseb pa so prepeljala 6,1 milijona ton blaga ali več kot petino vsega blaga in opravila 1,2 milijarde ali 19 odstotkov vseh tonskih kilometrov.

Pravne osebe so prepeljale za 14 odstotkov več blaga in opravile za osem odstotkov manj tonskih kilometrov. Fizične osebe so prav tako prepeljale več blaga, in sicer za en odstotek, ter opravile za 13 odstotkov več tonskih kilometrov kot v istem četrtletju 2021.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja