Dogovor je sklenjen, delavci se vračajo v tovarne

31. 10. 2023 | STA
Deli
Dogovor je sklenjen, delavci se vračajo v tovarne (foto: Profimedia)
Profimedia

Kljub temu da je stavkala le tretjina članov sindikata, je imelo to velik vpliv na ameriško avtomobilsko industrijo.

Sindikat delavcev ameriške avtomobilske industrije (UAW) je danes dogovor o novi kolektivni pogodbi sklenil tudi s koncernom General Motors (GM), potem ko je prejšnji teden dogovor dosegel s tekmecema Fordom in Stellantisom, poročajo ameriški mediji. S tem se je končala šest tednov trajajoča stavka zaposlenih v ameriški avtomobilski industriji.

Delavci vseh treh podjetij se namreč v skladu z dogovorom vračajo na delovna mesta, čeprav mora o končni potrditvi dogovorov glasovati še članstvo sindikata UAW.

Ta je stavko sprožil 15. septembra in jo postopoma širil, vendar je vsega skupaj stavkalo le 45.000 od 146.000 članov sindikata.

Podrobnosti dogovora z GM trenutno še niso podrobno znane, vendar pa ameriški mediji poročajo, da je enak dogovoru s Fordom in Stellantisom, nekdanjim Fiatom Chryslerjem.

Ta predvideva 25-odstotno povišanje plač zaposlenim za čas trajanja kolektivne pogodbe in uresničuje tudi nekatere druge stavkovne zahteve, kot je prilagajanje plač rasti življenjskih stroškov, kar ob povišani inflaciji pomeni tudi večja povišanja od osnovnega 25-odstotnega.

UAW je na začetku stavke zahteval 40-odstotno povišanje plač, vodstva trojice ameriških avtomobilskih velikanov pa so na drugi strani ponujala le okoli devetodstotno. Predsednik UAW Shawn Fain je tako razglasil zmago.

Vesel je tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki se je doslej kot edini predsednik ZDA v zgodovini septembra na kratko pridružil stavkajočim sindikalistom blizu Detroita in jim izrekel podporo. Biden je v prvem odzivu o koncu stavke izjavil, da gre za zelo dobro novico.

Preberite še: Karavanskega Passata ne bo. Namesto njega pa pri Volkswagnu pripravljajo ...

BONUS VIDEO: Mini Cooper je modni dodatek, ki je v resnici eden najbolj zabavnih avtomobilov na trgu

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol