Stellantisov veliki načrt 'rodil' Jeepa, kakršnega še ni bilo

2. 3. 2022
Deli

Ameriško-italijansko-francoski koncern je razkril načrte o usmeritvi znamk v prihodnjem desetletju. Pričakovani, a nujno potrebni so veliki dobički.

Carlos Tavares je med generalnimi direktorji največjih imen v avtomobilski industriji verjetno najglasnejši kritik, ko pride do (vse hitrejše in s strani oblasti bolj prisiljene) elektrifikacije avtomobilov. Ta namreč predstavlja velikanske stroške za vsako podjetje, ki so, kot se je nedavno slikovito izrazil 'kot gorila v (dnevni) sobi'. A ne glede na to je koncern Stellantis na področju razvoja električnih avtomobilov še kako dejaven, tako pa bo ostalo tudi v prihodnje, ko bodo sledili globalnim trendom.

Stellantis je namreč včeraj razkril svoj dolgoročni načrt, po katerem bo največji koncern na svetu z vidika znamk, ki jih ima v portfelju do leta 2030 vse svoje avtomobile povsem elektrificiral. Govora je seveda zgolj o evropskih avtomobilih, saj je tukajšnja zakonodaja na tem področju najstrožja. V ZDA naj bi ta delež na področju lahkih dostavnikov in osebnih vozil znašal le 50 odstotkov. Kljub temu pa naj bi tam predstavili kar 25 novih električno gnanih vozil.

Preberite še: Carlos Tavares: pritsik na proizvajalce novih električnih avtomobilov je prevelik!

Izpusti CO2 v okolje naj bi se na ravni koncerna do leta 2030 zmanjšali za 50 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, kar se sicer ne zdi velik dosežek. Zato pa je toliko večji naslednji korak na tem področju, ki narekuje, da naj bi že do leta 2038, le osem let kasneje dosegli ogljično nevtralnost. Tudi zato pa je v načrtu, da koncern do konca desetletja podvoji skupne prihodke na 300 milijard evrov. To naj bi dosegli z zmanjševanjem stroškov (kjer bo pomagala spletna prodaja vozil) in uvajanjem novih storitev. Spletna prodaja bo pri tem igrala pomembno vlogo.

Gre za napoved novega Renegade-a?

Načrt sicer zajema še precej drugih novosti, da z njim mislijo resno pa so pri Stellantisu potrdili tudi s predstavitvijo povsem novega avtomobila znamke Jeep. Po tem, ko so s hibridizacijo bolj ali manj celotne modelne palete (vozila z oznako 4xe) opravili prvo stopnjo elektrifikacije, so sedaj pripravljeni na povsem električne avtomobile. Prvi izmed njih bo na trg zapeljal prihodnje leto, Jeep pa je včeraj objavil njegovo premierno fotografijo.

O novincu pri Jeepu sicer niso razkrili prav nobenih tehničnih podrobnosti, te naj bi postale znane v prihodnjih mesecih. Tako ni jasno niti to, v kateri segment bo umeščen, vseeno pa se na podlagi omenjene fotografij zdi, da gre pravzaprav za naslednika zelo dobro sprejetega modela Renegade. Nenazadnje je ta na trgu v aktualni generaciji prisoten že vse od leta 2015, po vrhu vsega pa je bil tudi prvi Jeep, opremljen s hibridnim pogonskim sklopom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol