Številke so tu: ruski avtomobilski trg 'padel' na velikost nizozemskega

6. 6. 2022 | Jure Šujica
Deli
Številke so tu: ruski avtomobilski trg 'padel' na velikost nizozemskega (foto: Profimedia)
Profimedia

V mesecu maju je bilo tam prodanih zgolj 24.268 novih avtomobilov, kar je 83,5 odstotka oziroma 123.110 vozil manj, kot v enakem obdobju lani. Za proi

Po podatkih združenja je bilo od januarja do maja v Rusiji prodanih 318.114 avtomobilov, kar na letni ravni predstavlja 52-odstotno zmanjšanje, danes objavljeno poročilo združenja povzema ruska tiskovna agencija Tass.

Aprila je bil padec prodaje novih vozil 78,5-odstoten, ob tem poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prodaja najbolj priljubljene in cenovno dostopne blagovne znamke v državi Lade, katere proizvajalec Avtovaz je bil v večinski lasti skupine Nissan-Renault, je na letni ravni padla za 84 odstotkov na 6000 enot, kažejo podatki združenja.

Maja je Renault prodal svoje rusko premoženje ruskim oblastem, kar je predstavljalo prvo večjo nacionalizacija od uvedbe sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino. Renault je pred tem obvladoval 68 odstotkov družbe Avtovaz, vendar je bil pod pritiskom, da se umakne iz države.

Od začetka ruskega napada na Ukrajino je veliko število avtomobilskih proizvajalcev, med njimi Audi, Honda, Jaguar in Porsche, ustavilo prodajo svojih avtomobilov ali avtomobilskih delov v Rusiji. Nekateri proizvajalci so medtem v Rusiji ustavili svoje ruske proizvodne obrate, med njimi BMW, Ford, Hyundai, Mercedes, Volkswagen in Volvo.

Prejšnji teden je ruski statistični urad sporočil, da se je obseg industrijske proizvodnje v državi prvič po začetku invazije zmanjšal, aprila se je v primerjavi v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšal za 1,6 odstotka. Še posebej močno je bila prizadeta proizvodnja avtomobilov, ki se je na letni ravni zmanjšala za 85,4 odstotka.

Zaradi pomanjkanja uvoženih delov v tovarnah so ruski državni organi maja zrahljali varnostne in emisijske standarde za lokalno proizvedene avtomobile - med drugim so opustili zahtevo po zračnih blazinah, še navaja AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol