Število interesentov za storitve e-mobilnosti raste, med njimi tudi največji

17. 10. 2019 | Jure Šujica
Deli

Zanimanje za e-mobilnost veliko tako v javnem, kakor tudi v privatnem sektorju.

Po Novi Gorici se je serija štirih konferenc e-mobilnosti za podjetja ta teden nadaljevala v Mariboru. In če smo pred konferenco ugotavljali, da v Novi Gorici že kar nekaj let uspešno delujejo na področju, smo že pred časom ugotovili, da so na tem področju dejavni tudi v Mestni občini Maribor. Omenjeno dejstvo pa se je ob tokratni konferenci, katero so organizirali v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, še dodatno potrdilo.

V Mariboru, ki je na spomladanski konferenci e-mobilnost za občine prejel drugo nagrado med mestnimi občinami so tako ravno v tem letu prejeli prvih šest javnih električnih polnilnic, na katerih pa je polnjenje zaenkrat brezplačno. Hkrati so v mestu uvedli prvi električni avtobus, medtem, ko na medkrajevnih linijah že uporabljajo hibridno gnane avtobuse, v kolikor bodo na izboru eko sklada uspešni, pa se bo število prvih že kmalu povečalo.

Ker je sama občina na področju same e-mobilnosti že sedaj precej dejavna, ne preseneča niti dejstvo, da tudi na štajerskem koncu energetska družba Petrol že sodeluje s kar lepim številom tamkajšnjih podjetij in akterjev, še več pa je takih s katerimi se za sodelovanje še dogovarjajo. Tako je tudi Petrol na konferenci zbranim gostom še enkrat več predstavil svojo ponudbo storitev e-mobilnosti.

»Na območju Maribora in Štajerske smo sedaj že precej prisotni, tako s polnilnicami, kakor tudi s poslovnim najemom. Naša vozila se tako preko društva Zlata mreža in storitve Prostofer uporabljajo za prevoz starejših, tako z občinami, kot s podjetji pa si želimo sodelovanje v prihodnje še okrepiti, kar je tudi razlog našega prihoda v Maribor. Na področju Štajerske tako že ima, ali pa se vsaj zanima za najem naših storitev že 10 občin, v največji meri za potrebe prevoza redarskih služb in pa prevoza starejših,« nam je zaupal Žiga Primožič, vodja programa poslovnih najemov pri Petrolu.

Pivovarna kot vzor

Med Štajerskimi podjetji, ki so se nedavno odločili za Petrolove storitve – uradni prevzem vozil je pravzaprav napovedan šele v torek pa je tudi Pivovarna Laško Union, v lasti podjetja Heineken. V omenjenem podjetju so se namreč odločili za poslovni najem skupno štirih vozil BMW i3, poleg tega pa tudi za namestitev dveh polnilnih postaj: po dve v Ljubljani in Laškem ter eno v Mestinju, kjer se nahaja Vital Mestinje. Omenjena vozila – mimogrede, služila bodo tudi kot promocija odgovornega pitja in trezne vožnje, zaradi česar so jim že namenili prepoznavno grafiko zunanjosti – pa bi utegnila biti le začetek zgodbe o e-mobilnosti največjega domačega pivovarja.

»Odločitev za preizkus storitev poslovnega najema električnih vozil je bila sprejeta lansko leto na enem izmed tovrstnih dogodkov kot je ta. Prepoznali smo priložnost, da v tem koledarskem letu pričnemo z uporabo električnih vozil v našem internem voznem parku, kasneje pa vključitev vozil v trajnostno strategijo, ki jo v Pivovarni Laško Union imenujemo 'Varjenje boljšega sveta'. Ta temelji na ključnih točkah 'system development goals', ki so jih predstavili Združeni narodi, ena izmed njih pa je tudi zniževanje ogljičnega odtisa. V sklopu tega bomo zmanjševali izpuste CO2 in pa bolje sobivali z lokalno skupnostjo,« je dejal Blaž Medja iz oddelka za tehnologijo, vodne vire in pa varstvo okolja v Pivovarni Laško Union, ob tem pa dejal, da so bile predstavitve »zelo poučne, saj tako izvemo, kaj nam električni avtomobili in tovrstna tehnologija ponujajo.«

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem