Švica prepovedala prodajo nekaterih Mercedesov in Porschejev

17. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Na udaru bodo nova vozila modelov Vito, Macan in Cayenne, ukrepi so napovedani tudi za vozila, ki so že na cestah.

Ob vseh ukrepih, ki jih je od izbruha afere Dieselgate izvedla nemška agencija za transport KBA, se zdi, da je Nemčija v zvezi s škandalom delovala najbolj odločno. Zdaj pa je ukrepe proti 'umazanim' dizelskim avtomobilom sprožila tudi ena izmed najbogatejših držav na svetu, ki z današnjim dnem uvaja prepoved prodaje nekaterih avtomobilov, za katere je bilo dokazano, da imajo prepovedano programsko opremo.

Na udaru švicarskih oblasti naj bi bili po poročanju tiskovne agencije Reuters trije tipi avtomobilov, katerih prodaja bo prepovedana: Mercedes-Benz Vito z 1,6-litrskim dizelskim motorjem, Porsche Macan s trilitrskim dizlom in Porsche Cayenne s 4,2-litrskim dizlom. Mercedes-Benz je sicer po razkritju nepravilnosti pri njihovih vozilih že sam uvedel prepoved izvažanja omenjene izvedbe Vita iz Nemčije, potrebno pa je omeniti, da gre pri Mercedesu za motor, ki ga je osnovi razvil Renault, Mercedes pa je nato opravil le nekaj prilagoditev, pri čemer pa ni znano, ali so prav te krive za izvedeno prepoved.

Prepoved je sicer v prvi vrsti namenjena novim avtomobilom, a so švicarske oblasti po zgledu nemških napovedale sankcije tudi proti omenjenim trem tipom vozil, ki so že na cestah. Lastniki bodo morali namreč svoje avtomobile zapeljati na uradne servise, kjer bodo opravili potrebne posodobitve programske opreme, v nasprotnem primeru pa jim grozi odvzem registracije.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"