Ta 911 obeležuje prav poseben jubilej; preverite, kaj praznujejo pri Porscheju

21. 1. 2022 | Jure Šujica
Deli

Poleg starodobnika so pri Porscheju pripravili še prav posebnega sodobnika, oba pa navdihuje prav posebna ročna ura, ki so jo pri Porscheju ponovno obudili.

Avtomobilski proizvajalci, še posebej tisti, ki svojim strankam ponujajo prestižne, še posebej pa športne avtomobile se za pomoč pri snovanju najnovejših kreacij in karoserij pogosto obrnejo na katerega izmed slovitih oblikovalskih studiev. Sem spadajo Pininfarina, Bertone in drugi. A ne pri Porscheju, kjer za svoje kreacije poskrbijo v svojih prostorih. In tako je že natanko 50 let.

No, v resnici je recimo že za obliko modela 356 poskrbel kar Ferdinand Porsche osebno, zlati jubilej pa v teh dneh praznuje Porschejev oblikovalski studio. Omenjeni studio je namreč doživel svoje odprtje 19. januarja 1972, Ferdinand Alexander, takratni prvi mož podjetja pa ga je odprl skupaj z bratom Hansom Petrom.

A delo, ki so ga opravljali v omenjeni delavnici je presegalo avtomobilski svet. Podjetje Porsche Design je namreč postalo priznano ime v svetu prestižnih imen na področju življenjskega sloga. Že Ferdinand Alexander je tako recimo pomagal ustvariti čisto prvo ročno uro, Cronograph I predstavljeno leta 1972, nato pa so sledili – in še vedno sledijo – različni drugi produkti, od prestižne linije oblačil do obutve, nahrbtnikov, slušalk, denarnic, mobilnih telefonov in še bi lahko naštevali. Porsche Design tako pomaga celo pri oblikovanju hotelov.

Cronograph še danes navdih

V čast obletnici Porsche Design so v hišnem muzeju sedaj pripravili prav posebno razstavo, znotraj katere bodo predstavili delo minulega oddelka, razstavljen pa bo tudi prav poseben primerek modela 911 Targa. Gre za primerek iz leta 1972 z 2,4-litrskim motorjem, pri katerem sta kabina in karoserija odeti v črno barvo, a oplemeniteni s sivimi in srebrnimi dodatki. S tem so se pri Porscheju poklonili Cronographu I.

Poleg omenjenega starodobnika pa bo predstavljen tudi povsem nov 911 Targa v enaki barvni kombinaciji. Gre za enega izmed omejene serije 750 vozil 911 Targa 4 GTS, ki bodo po vrhu vsega opremljena z značko 911 v slogu tiste, ki krasi zadek starejšega brata, ki bo nameščena na armaturni plošči, športne sedeže pa bo prekrivala prepoznavna kombinacija usnja in tkanine v črno-belem karirastem vzorcu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol