Ta avtomobil naj bi prižgal plamen ljubezni med številnimi Rusi

Avtovaz je v okviru mednarodnega gospodarskega foruma v  Sankt Petersburgu pripravil svetovno premiero najnovejšega modela Lada Iskra.

Iskra je avtomobil najbolj priljubljenega segmenta B v Rusiji, razvili so jo na sodobni globalni platformi, ki je bila prenovljena in je postala tehnološko neodvisna.

Med načrtovanjem so za elektronsko infrastruktura zagotovili približno 400 novih delov domačih proizvajalcev.

Videz Iskre  predstavlja novo oblikovno usmeritev znamke Lada, ki bolj stavi na čustvenost in izrazitost ter bolj samozavest s pozornostjo do podrobnosti. Tehnologija osvetlitve z obrisi v obliki črke X daje avtomobilu vpadljiv, dinamičen in uravnotežen videz.

Površino karoserije so temeljito preučili v Avtovazovem v centru za aerodinamično testiranje.

Lada Iskra bo predstavljena v limuzinski in kobijevski karoserijski izvedbi ter kot kompaktni križanec. Osnovni pogonski stroj bo 1,6-litrski bencinski motor s 66 kilovati  (90 KM), skupaj s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, sledil bo 1,6-litrski motor z 78 kilovati (106 KM). s 6-stopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Trenutno potekajo priprave na proizvodnjo novega modela, zasnova vozila je v ciklu končnih testov in kalibracij.

Predsednik uprave Avtovaza Maxim Sokolov je ob predstavitvi vzhičeno dejal: »Danes je za nas poseben da. V novejnši zgodovini Avtovaza odpiramo prva vrata v našo prihodnost in predstavljamo naš novi model - Lada Iskra. Ta avtomobil simbolizira resnični delovni podvig naše celotne ekipe -

v rekordnem času po standardih svetovne avtomobilske industrije smo ga dejansko na novo ustvarili ta  in ga naredili tehnološko neodvisnega.

O obsegu projekta govori tudi obseg vloženih naložb, ki so znašale 23 milijard rubljev (197 milijonov evrov). Delo se zdaj nadaljuje; proizvodno odpravljanje napak, fina nastavitev in konfiguracija vseh sistemov vozila so v zaključni fazi. Pričakujemo, da bomo to delo zaključili do konca leta in v začetku leta 2025 začeli množično proizvodnjo v Togliattiju. Prepričan sem, da bo Iskra prižgala plamen ljubezni med številnimi Rusi!«

 

 

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan