Tako bodo v Rusiji nadomestili odsotnost evropskih dostavnikov

Lada Granta Kub je »novo« lahko gospodarsko vozilo za prevoz do 700 kilogramov tovora ali osmih potnikov.

Na ruskem avtomobilskem trgu, ki se pod težo ukrajinske krize, pomanjkanja komponent in padca življenjskega standarda vse bolj sesuva, nimajo težav samo z osebnimi avtomobili, ampak tudi z gospodarskimi vozili. Po odhodu koncerna Stellantis, ki je zaprl tovarno v Kalugi, kjer so izdelovali Peugeotove in Citroënove srednje velike dostavnike, so namreč ostali brez dobršnega dela teh vozil.

Rešitev so našli pri podjetju Promteh iz Nižnega Novgoroda, kjer so izdelali tovorno in potniško nadgradnjo Ladinega modela Granta in s tem ustvarili dostavnik, ki lahko prepelje do 700 kilogramov tovora ali osem potnikov. Sprednji del obeh izvedb je v celoti iz modela Granta, nadgradnjo pa so postavili na kovinski okvir, ki je obložen z vgrajenimi ploščami iz kompozitnih materialov na zunanji strani in plastiko na notranji strani. Tovorna izvedba sprejme do 4,9 kubičnega metra tovora, potniška pa bo lahko imela tudi pet sedežev.

Medosno razdaljo so zaradi boljše stabilnosti podaljšali na 3,05 metra, vozilo ima nastavljivo vzmetenje, pogonu je namenjen 1,6-litrski bencinski štirivaljnik s 66 ali 85 kilovati (90 ali 116 KM), za prenos moči pa skrbi petstopenjski  ročni menjalnik.

Vozili bosta imeli izhodiščno ceno 1,6 milijona rubljev (približno 24.000 evrov), pri Promtehu pa verjamejo, da lahko dostavnika ustrezno nadomestita evropska lahka gospodarska vozila, ki so zaradi invazije na Ukrajino zapustila ruski trg.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem