Nakup avtomobila brez obiska salona – po novem tudi pri nas

22. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

Potreba po tovrstnih storitvah se je še zlasti pokazala v preteklih tednih, ko so bili avtomobilski saloni zaradi izbruha koronavirusa zaprti.

Nakup ali pa vsaj ogled rabljenih in novih avtomobilov prek spleta je danes že nekaj vsakdanjega in gre za storitev, ki jo v takšni ali drugačni obliki ponujajo vsi avtomobilski trgovci. A v situaciji, v kakršni smo bili do nedavnega, takšna storitev ni pretirano koristna, če želimo svoj prihodnji avtomobil tudi zares kupiti. Ta možnost pa počasi prihaja k nam; pravzaprav jo nekateri trgovci že začenjajo ponujati.

V tujini tako številni avtomobilski trgovci že ponujajo možnost nakupa novega avtomobila prek spleta, storitev pa počasi prihaja tudi k nam oziroma je že tu. Prvo, ki se je odločilo za tovrstno prodajo novih vozil, je trzinsko podjetje Avto Aktiv, kjer sicer zastopajo znamke Jaguar, Land Rover, Suzuki, BMW, Mini in Toyota.

Spletna trgovina za nakup novih in rabljenih vozil tako strankam omogoča vpogled v celotno ponudbo novih in rabljenih vozil v vseh poslovalnicah po Sloveniji. Pri tem je stranki na voljo celoten vpogled v opremo vozila (in stanje, če gre za rabljen avtomobil) ter seveda tudi cena vozila. Na podlagi tega lahko interesent pošlje povpraševanje oziroma dobi ponudbo za nakup vozila, ki hkrati že vsebuje možnosti financiranja, pri čemer pa tudi ta ponudba še ni zavezujoča. Šele pri tem koraku se posameznik dokončno odloči, ali se bo odločil za nakup vozila ter posledično za način plačila, s čimer sta tako obisk v salonu in predaja ključev le še formalnost.

Naslednji cilj je konfigurator

Čeprav gre za popolno novost na našem trgu, pa so jo pri Avto Aktivu očitno pripravili ravno pravi čas, saj so stranke novost sprejele hitro. »Celotna ekipa v podjetju Avto Aktiv je presenečena nad izjemno pozitivnim odzivom strank v povezavi z novostjo. Odkar smo jo pred kratkim uvrstili na spletno stran, njen obisk skokovito raste in dosega številke, o katerih si nismo niti upali razmišljati,« pojasnjuje Senijad Čtić iz podjetja Avto Aktiv.

Storitev pa bo že kmalu dobila tudi nadgradnjo. V trenutni podobi namreč omogoča le naročilo in nakup vozil iz zaloge, kmalu pa naj bi na njej uvedli tudi konfigurator. Tako bodo lahko stranke izbirale med vozili iz zaloge, hkrati pa prek spleta sestavile in oddale poizvedbo ter morebitno poznejše naročilo tudi za nova vozila neposredno iz tovarne in izdelana po njihovih željah.

Klasični avtomobilski saloni tako počasi tudi pri nas dobivajo digitalno simetralo, ki bo omogočala nakup novega avtomobila – tako kot večine potrošniških izdelkov – kar iz domačega naslanjača, in le še vprašanje je, kdaj (in ne če) bodo sledili tudi preostali avtomobilski trgovci.