Tako je videti Alpinina različica prihajajoče "petke"

10. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Sicer še kot koncept, a z jasnimi potezami, ki nakazujejo, da se Renault 5 Alpine vrača. 

Renaultov športni oddelek Alpine je že nekaj časa napovedoval predstavitev novega koncepta imenovanega A290 β. In če česa pri konceptu ne moremo spregledati, je to izjemna podobnost z legendarnim Renaultom 5. Zanimivo pri tem bo videti, koliko bo A290_β dejansko drugačen od napovedanega Renaulta 5 Turbo.

Alpine

Simpatični malček ima v svoji konceptualni obliki še eno posebnost. V slogu McLarna F1 je namreč voznikov sedež nameščen sredinsko, s čimer še poudarja športni (dirkaški?) karakter avtomobila. Oba sovoznika sedita malenkost za voznikom, sedeži pa so karbonske školjke. Armaturna plošča je zasnovana v obliki puščice, celotna notranjost pa je brezkompromisno športna, na fotografijah je opaziti tudi varnostno kletko.

Alpine

Z dobrimi štirimi metri dolžine ne spada med večje avtomobile, kljub temu pa so pod blatnike spravili kar 20-palčna platišča. Zadnje, navpične luči so vzete iz njihovega dirkalnika A470, ki tekmuje na vztrajnostnih dirkah, spredaj pa so konceptu namestili celo štiri žaromete. Oblikovno je tako Alpine A290_β derivat koncepta Renault 5, predstavljenega že pred časom.

Alpine

Alpine sicer ne razkriva zmogljivosti električnega pogona, a gre predvidevati, da bo zaloge moči za dinamično in zabavno vožnjo, kakršno obljublja dizajn, dovolj.

Serijski A290_β bo luč sveta ugledal prihodnje leto, zanimivo pa bo videti, koliko se bo dejansko razlikoval od samega koncepta. Bo sicer prvi v nizu treh električnih modelov, ki prihajajo v prihodnosti. Eden bo križanec GT X-over, ki ga pri Alpine že testirajo, prihaja pa tudi električni naslednik modela A110, ki bo razvit v sodelovanju z Lotusom.

Preberite še: Novi R5 bo morda drugačen, kot je nakazoval koncept, a menda tudi cenejši od tekmecev

Enega najbolj atraktivnih kupejev z oznako A110s smo preizkusili tudi mi. Zraven pa je bila tudi naša kamera:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol