Tako so se na epidemijo pripravili na Petrolu in OMV

13. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli

Sprejeti so bili različni ukrepi, nekateri pa bodo v veljavo in po potrebi stopili še v prihodnjih dneh.

Zaradi izbruha epidemije virusa COVID-19 se javno življenje tudi v Sloveniji vse bolj umirja. Do nadaljnjega bodo prepovedane javne prireditve, zaprti bodo tudi številni javni prostori, kot so knjižnice, plavalni bazeni, zaprti naj bi bili tudi gostinski obrati ... Bodo pa vsaj do neke mere ostale odprte trgovine, različne javne ustanove (ki bodo delovale v omejenem obsegu) in tudi bencinski servisi. Tudi ti se že aktivno pripravljajo na čim večjo zaščito pred nadaljnjim širjenjem bolezni.

Pred dnevni smo na bencinskem servisu Petrol na Celovški cesti v Ljubljani že opazili, da so na prodajnih mestih namestili zaščitna stekla, s katerimi so ločili prodajalce in kupce ter oboje zavarovali pred morebitno okužbo. Kot nam je v telefonskem pogovoru pojasnil Sandi Salkič iz Petrola, so se za ta ukrep odločili že pred časom. Najprej so ga uvedli na obmejnih bencinskih servisih in na območju, kjer se je bolezen pojavila najhitreje. V Mariboru in Metliki. Hkrati, poudarja Salkič, so na bencinskih servisih že pred časom namestili dozirnike za razkuževanje rok.

S ponedeljkom so sicer na Petrolu uvedli še dodatne ukrepe. Na vseh bencinskih servisih po državi so začasno zaprli vse gostinske lokale, do nadaljnjega bodo zaprte tudi štiri trgovine HopIN v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju. Na bencinskih servisih, ki bodo odprti, bodo medtem ukinili pripravo sveže hrane, poleg goriva pa bo moč kupiti le prehrambene in druge nujno potrebne izdelke za vsak dan.

Na Petrolu niso edini, ki so sprejeli ukrepe za zaščito kupcev in zaposlenih. Kot so nam v pisni izjavi sporočili iz OMV, so namreč svoje zaposlene že začeli spodbujati k spoštovanju priporočil Svetovne zdravstvene organizacije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Hkrati so vzpostavili krizni menedžment, ki spremlja razmere doma in v okolici, ukrepi, ki so jih, oziroma jih še nameravajo sprejeti, pa so naslednji:

  • Za zaposlene na bencinskih servisih smo priskrbeli zaščitno opremo - rokavice in dezinfekcijska sredstva. Uporaba rokavic in dezinfekcijskih sredstev je pri delu obvezna!
  • Do začetka naslednjega tedna bodo na bencinskih servisih nameščene tudi pregrade na blagajnah, s čimer želimo ločiti oziroma preprečiti fizični kontakt zaposlenih in strank.
  • Kupce pozivamo k uporabi kartičnega načina plačevanja.
  • Na več krajih na bencinskih servisih obveščamo o varnostnih ukrepih proti širjenju okužb.
  • Vzpostavljen je sistem posamičnega vstopa vsake stranke tako v trgovino kot toaletne prostore.
  • Na vseh bencinskih servisih zapiramo predele, kjer sicer goste postrežemo. Ne izvajamo torej strežbe pri mizah, temveč vse pripravljamo za s seboj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol