Takšen bo novi najmanjši Rolls Royce (video)

28. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
Takšen bo novi najmanjši Rolls Royce (video) (foto: Rolls-Royce)
Rolls-Royce

Glavno vodilo oblikovalcev je bilo iskanje preprostih ter čistih linij.

Čeprav gre za eno najbolj prestižnih avtomobilskih znamk na svetu, zaradi česar je njihova proizvodnja izjemno majhna, pa ima Rolls-Royce relativno veliko modelno paleto, ki trenutno šteje kar pet modelov. Še na prelomu stoletja so namreč proizvajali zgolj en model, Silver Seraph (poleg tega pa so zgolj med letoma 2000 in 2002 izdelali 374 primerkov), leta 2010 pa je sledil prihod novinca po imenu Ghost, ki v ponudbi ostaja vse do danes.

In deset let po njegovi predstavitvi ter šest let po zadnji preobrazbi so Britanci tik pred tem da predstavijo drugo generacijo najmanjšega člana svoje družine, ki mimogrede predstavlja tudi osnovo modeloma Wraith in Dawn. Pravzaprav gre tudi za najuspešnejši model britanske znamke v njeni 116-letni zgodovini, zaradi česar je njegov pomen še toliko večji.

Navdih v Črepinji

Novinca naj bi pri Rolls-Roycu predstavili v prihodnjih mesecih, zagotovo pa pred koncem leta, pri čemer pa že sedaj želijo predstaviti prvi vtis tega, kako bo videti, ko bo zapeljal na ceste. V ta namen so namreč pripravili zanimivo animacijo, v kateri med drugim razkrivajo, da je bilo glavno vodilo oblikovalcev – po željah kupcev – ustvariti čim bolj čiste linije; zgolj s tremi jim je uspelo definirati silhueto vozila, pri tem pa so se oblikovalci zgledovali po znamenitem londonskem nebotičniku Shard, Črepinja.

Sicer pa je prihajajoči Ghost rezultat dolgoletnega dela in razvoja. S snovanjem druge generacije so namreč začeli že pred več kot šestimi leti, v času medgeneracijske posodobitve prve generacije. Za primerjavo: razvoj večine avtomobilov srednjega razreda avtomobilski proizvajalci potrebujejo le med tremi in štirimi leti, kar je dokaz tega, da stvari v Goodwoodu, kjer je sedež Rolls-Royca, vseeno potekajo nekoliko drugače.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"