Tekmeci ne bodo srečni, prihaja še peti iz iste družine

Pri Fiatu so pohiteli s predstavitvijo nove generacije modela Doblo, ki bo po vzoru predhodnikov na voljo v potniški in dostavni izvedbi ter prvič tudi z električnim pogonom.

Razvojno delo ni bilo posebej zahtevno, saj ne gre za novo vozilo, kajti Doblo je klon francoskih originalov Citroena Berlinga in Peugeoa Partnerja oziroma Rifterja. Na skupni osnovi sta potem nastala še Opel Combo in Toyota Proace City, tako da je Fiatov novinec že peti član projekta K9 pri koncernu Stellantis. Torej nekako po principu znan stas ima nov obraz…

Novi Doblò na voljo v dveh dolžinah in treh različnih karoserijskih izvedbah, pri čemer bodo dostavne lahko sprejele do 4,4 kubičnega metra tovora. Tudi v električni različici premore nosilnost  do 800 kilogramov, z bencinskimi in dizelskimi motorji pa še 2000 kg več a obeh medosnih razdaljah – kar omogoča nalaganje do dveh evropalet.

V potniški izvedbi bo Fiatov novinec  predvsem v vlogi  prostornega in uporabnega družinskega avtomobila. Novi E-Doblò je opremljen s 100 kW elektromotorjem in 50 kWh baterijo, ki omogoča več kot 280 km avtonomije,  doseže največjo hitrost 130 km/h in do 260 Nm največjega navora. Z načinom hitrega polnjenja do 100 kW, z enosmernim tokom se 80 % baterije napolni v samo 30 minutah. Skupaj z električno različico sta na voljo dve dizelski različici, 1,5 litra in 74 kW (100 KM) z ročnim menjalnikom, 1,5 litra s 96 kW (130 KM) z ročnim in 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom in nazadnje še 1.2-litski bencinski motor 81 kW (110 KM).

Tako kot koncernski sorodniki bo tudi Doblo prihajal iz Stellantisove španske tovarne v mestu Vigo. Na slovenskem trgu naj bi bil naprodaj jeseni.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja