Temperature ozračja dosegajo rekorde: teh nasvetov se morate držati v izogib težavam med vožnjo

Čeprav klima v avtomobilu deluje brezhibno, pa razgretega ozračja ne gre podcenjevati; na visoke temperature se je potrebno nujno pripraviti.

Temperature ozračja dosegajo rekorde: teh nasvetov se morate držati v izogib težavam med vožnjo (foto: AVP) AVP
20. 7. 2022

V poletnem času, še posebej pa v teh dneh, ko smo priča vročinskemu valu in rekordnim temperaturam, se je na vožnjo z avtomobilom potrebno še posebej dobro pripraviti. To pomeni, da je potrebno preveriti delovanje klimatske naprave, misliti pa je treba tudi na otroke in starejše, ki so na vročino še bolj občutljivi, zaradi česar jih nikakor ne smemo puščati samih v vozilu – ne na krajših, ne na daljših poteh.

Poleg teh nasvetov pa so pri Agenciji za varnost prometa pripravili še petdodatnih nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati vsakič, ko sedemo v avtomobil. Pri tem ni pomembno, ali se odpravljamo na krajšo ali daljšo pot.

Prezračevanje avtomobila pred vožnjo

Temperatura na soncu parkiranega avtomobila bo ob mirovanju hitro narasla in presegla 50 stopinj Celzija. Segrevanju so ob tem še precej volj izpostavljeni temni avtomobili, visoka temperatura pa bo na voznika in potnike vplivala zelo obremenjujoče. Pojavi se lahko utrujenost in poslabšanje morebitnih zdravstvenih težav. Preden se odpravite na pot je zato priporočljivo za nekaj minut prezračiti avtomobil z odprtimi vrati in okni, delovanje klimatske naprave pa ta čas vklopiti na najvišjo stopnjo.

Hidracija

Imeti zadostno količino vode v vozilu je še posebej na daljših poteh zelo priporočljivo tudi v milejših obdobjih. Ker visoke temperature še pospešujejo dehidracijo pa je zadostna količina popite tekočine v letnem času še toliko bolj pomembna. Na to mislite še preden se odpravite na poti.

Senčenje

Močni sončni žarki utegnejo biti za voznika izredno moteči. Še posebej med jutranjo vožnjo proti vzhodu in večerno vožnjo proti zahodu lahko bleščanje zaslepi voznika, ki tako mimogrede spregleda druge udeležence v prometu, še posebej pešce, kolesarje ali motocikliste. Uporaba sončnih očal je zato zelo priporočljiva, res pa je, da jih je potrebno med vožnjo v tunelu, če je to le mogoče (v kolikor so sončna očala opremljena z dioptrijo to lahko predstavlja težavo) umakniti z obraza.

Preberite še: Cene nafte padajo, preverite, koliko nižje bodo cene bencina in dizla od jutri dalje?

Čista stekla

Kvalitetno očiščena karoserija bo pripomogla k lepšemu videzu avtomobila, pri čiščenju pa je še posebej veliko pozornost potrebno nameniti vetrobranskemu steklu. Poleti, še posebej popoldan in zvečer je namreč v zraku veliko insektov, ki med vožnjo končajo na njem, s tem pa zmanjšujejo vidljivost. Avtomobilu zato zagotovite tudi zadostno količino čistila za vetrobransko steklo.

Prav tako pomembna kot zunanja pa je tudi dobro očiščena notranja stran vetrobranskega stekla. Morebitni prstni odtisi in druge nečistoče namreč pripomorejo k slabši vidljivosti in dodatnemu bleščanju. Za čiščenje notranjega dela vetrobranskega stekla sicer obstajajo posebna čistila, kot učinkovit – a zamuden – način pa se je izkazalo tudi drgnjenje s pomočjo časopisnega papirja, saj boste z njim uspeli odstraniti vsakršno maščobo in nečistoče, hkrati pa boste steklo povsem osušili.

Nikar za volan utrujeni

Kot rečeno visoke temperature in močno sonce dodatno pripomorejo k utrujenosti med vožnjo, zato je še toliko bolj pomembno, da se na pot odpravimo spočiti. Če pa se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, težave s pozornostjo oziroma koncentracijo, potreba po odmoru, razmislite o čim hitrejšem postanku, Hkrati je priporočljivo, v kolikor je to mogoče, da z vožnjo nadaljuje nekdo drug, vi pa si naberete novih moči.