Tesla blizu pomembni inovaciji?

18. 9. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Pri Tesli naj bi storili pomemben korak proti novemu, cenejšemu modelu.

Reuters poroča, da so pri Tesli s serijo inovacij blizu občutni pocenitvi proizvodnega procesa - ob že tako konkurenčnih cenah, ki ob vse močnejši kitajski konkurenci povzročajo glavobol evropskim proizvajalcem.

Na začetku proizvodnje Model 3 sicer ni ravno slovel po kvalitetno in učinkovito sestavljeni šasiji (in karoseriji). Z novimi velikimi stiskalnicami Giga Press in prihodom modela Y so nato začeli zadnji okvir izdelovati le iz dveh večjih aluminijastih odlitkov, leta 2020 pa samo še iz enega. No, v prihodnje pa naj bi pri Tesli skoraj celotno šasijo uspeli sestaviti iz enega kosa, kot pravijo poznavalci blizu podjetja. 

Tesla

To naj bi bil sicer ključni del načrta Elona Muska o prepolovitvi proizvodnih stroškov in predstavitve novega, občutno cenejšega modela v prihodnjih letih. S šasijo iz enega kosa, na katero so potem pritrjeni baterijski sklop, motorji, podvozje in karoserijska konstrukcija. Musk si proizvodnjo avtomobilov torej predstavlja kot sestavljanje velikih posamičnih kosov avtomobila. Obenem bi s tem močno pospešili tudi proces razvijanja novih modelov, ki bi lahko nastali celo hitreje kot v dveh letih. Eden prvih pomislekov k tovrstnemu pristopu so sicer omejene možnosti popravil ob nesrečah.

Nov mejnik - Tesla za vsakega Slovenca

IDRA Giga Press

IDRA Giga Press

IDRA Youtube

Poznavalci sicer pravijo, da bo pridobitev močno zatresla avtomobilsko industrijo in temu bi lahko slej kot prej sledili tudi drugi. Stiskalnice Giga Press so dolge 20 metrov in tehtajo kar 400 ton, razvili pa so jih z italijanskim podjetjem IDRA. Ena naredi tudi 1000 odlitkov dnevno.

Preberite še: Redek češki dragulj je zdaj vreden več kot sto tisočakov

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol