Bo po skoraj štirih letih čakanja počasi konec?

18. 7. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Pri Tesli so na svojem Twitterju objavili zanimivo novico.

Končno se je zgodilo! Pri Tesli so sporočili, da so v Giga tovarni v Teksasu izdelali prvi Cybertruck. Skoraj štiri leta po zloglasni predstavitvi, na kateri je Elon Musk na njem s kamnom ponesrečeno demonstriral neprebojno steklo, ki se je razbilo. Cybertruck je sicer še dobro skrit med zaposlenimi v tovarni.

Že od predstavitve se je mogoče za Cybertruck postaviti v čakalno vrsto - s predplačilom v višini 100 ameriških dolarjev. Zaradi tega so se nad Teslo in Muskom zgrnili tudi očitki, da s tem daleč pred začetkom proizvodnje prihaja do poceni denarja na račun vzhičenja za nekaj, kar še niti ne obstaja. Takšnih naj bi se nabralo kar več kot milijon.

Tesla

Ob predstavitvi je Musk govoril, da naj bi prve primerke predvidoma dobavili do konca leta 2021, kar se seveda ni zgodilo. Nazadnje so pričakovan datum prestavili v leto 2023 zaradi okrnjene dobave delov po epidemiji. Musk je sicer delničarjem razkril, da bodo izdelali okoli 250.000 vozil letno. Po poročanju Reutersa naj bi se masovna proizvodnja začela proti koncu letošnjega leta.

Preberite tudi: Elon Musk trdi, da so samovozeče Tesle praktično že tu

Cybertruck je poltovornjak z dvojno kabino, ki je z robustno oglato obliko še vedno popolnoma samosvoj - tudi znotraj Tesline ponudbe. Ob predstavitvi so razkrili, da bo na voljo v treh različicah, ki se bodo med seboj razlikovale po moči in dosegu. Najcenejša bo izvedba z enim elektromotorjem na zadnji osi, na vrhu ponudbe pa bo različica s tremi elektromotorji in torej štirikolesnim pogonom ter 800 kilometri dosega. Ta naj bi do 60 milj na uro pospešila v 2,9 sekunde. Še en eksces, ki služi predvsem medijskemu pompu torej. Cybertruck naj bi vozil največ tono in pol tovora, vlekel pa kar 6,35 tone.

BONUS VIDEO: Znameniti ameriški mišičnjak v novi podobi

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol