Tesla na sodišču zaradi zlorab slovenskega in hrvaškega delavca

4. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Podjetje naj bi tujim delavcem na gradbiščih svojih tovarn grozilo s prekinitvijo vizumov ob poškodbah in boleznih, poleg tega naj bi morali delati nadure.

Ameriški proizvajalec električnih vozil se je znova znašel v težavah. Po nedavni aferi, v kateri je predsednik podjetja Elon Musk napovedal prihod podjetja na borzo – s tem je po mnenju pristojne komisije zavajal investitorje podjetja, zaradi česar je moral odstopiti s pozicije – se bo moralo namreč zdaj vodstvo podjetja zglasiti še na kalifornijskem zveznem sodišču. Razlog? Obtožbe o zlorabah tujih delavcev.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters naj bi namreč sodnik Lucy Koh proti podjetju iz Silicijeve doline sprožil pregon zaradi domnevnih groženj z deportacijo tujih delavcev nazaj v domovino v primeru poškodb na delu, hkrati pa naj bi jim nezakonito podaljševali delovne izmene.

Prva tožba že pred dvema letoma

Tožbo sta proti podjetju Tesla sprožila slovenski in hrvaški državljan Gregor Lešnik in Stjepan Papeš. Prvi je v uradni izjavi dejal, da je v podjetju Tesla kot gradbinec začel delati leta 2015, delovno dovoljenje pa je dobil na podlagi delovnega vizuma B-1. Ob tem naj bi za svoje delo prejemal mesečno plačo 950 dolarjev (826 evrov), kar je precej manj od minimalne plače v ZDA, hkrati pa naj bi opravil tudi po 250 delovnih ur na mesec. Ob tem dodaja, da ni edini, ki je bil prisiljen delati v takih razmerah, žrtev naj bi bilo še več. Sam je sicer grožnje z odpustom doživel leta 2016, ko se je med delom hudo poškodoval, zaradi česar je prejel skupno 476.000 evrov odškodnine.

Pri podjetju Tesla očitke o zlorabi delavcev zanikajo, krivdo in odgovornost za to pa pripisujejo podjetju ISM Vuzem, slovenskemu podizvajalcu, prek katerega je marca 2015 delo v podjetju Tesla začelo skupno 140 slovenskih in hrvaških državljanov. Vodstvo kalifornijskega podjetja ob tem dodaja, da je s slovenskim podjetjem medtem že prekinilo sodelovanje.

Omenjeni primer pa ni prvi v vrsti obtožb proti Tesli, da naj bi v podjetju z delavci ravnali neetično. Pred slabim letom dni je namreč v svojem govoru na zasedanju za gospodarsko razumevanje podjetje Tesla in njeno socialno politiko javno obsodil tudi takratni predsednik upravnega odbora proizvajalca Volkswagen Mathias Müller, razlog za kritike pa so bili množični odpusti v podjetju, medtem ko naj bi si vodilni možje delili nagrade za uspešno delo in povišice.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"