Tesla po nekaj mesecih v Berlinu že prvič zapira

11. 7. 2022
Deli
Tesla po nekaj mesecih v Berlinu že prvič zapira (foto: Tesla)
Tesla

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla bo za dva tedna zaprl t.i. gigatovarno v Grünheideju blizu Berlina. V podjetju pravijo, da gre za običajno zaustavitev proizvodnje, o zaprtju so bili že pred časom obveščeni tudi v sindikatu. Berlin in zvezna dežela Brandenburg so sicer od prejšnjega tedna na poletnih počitnicah.

Edino Teslino tovarno v Evropi so odprli marca letos. V njej nameravajo sčasoma proizvesti pol milijona vozil letno, zaposliti pa nameravajo 12.000 ljudi.

Prvi mož podjetja Elon Musk je nedavno potrdil, da v tovarni trenutno proizvedejo 1000 avtomobilov tedensko, do prvega četrtletja leta 2023 pa naj bi se število povečalo na 5000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preberite še: Tesla vendarle naredila nov velik korak v Evropi

Kot še navaja agencija, bodo v dveh tednih, ko bo tovarna mirovala, v njej izvajali vzdrževalna dela. V tovarni je trenutno zaposlenih 5000 ljudi. Sindikat IG Metall je bil o zaprtju obveščen že pred časom.

So pa v sindikatu povedali, da se med zaposlenimi kljub nedavnem šestodstotnem zvišanju plač širi nezadovoljstvo. Po poročanju dpa namreč novi kadri ob prihodu v podjetje prejmejo višjo plačo kot tisti, ki so se v Tesli zaposlili pred meseci. Družba je plače po pojasnilih tiskovnega predstavnika sindikata Markusa Sieversa dvignila zaradi težav s privabljanjem kvalificiranih delavcev. "Člani sindikata nam poročajo o tem, da je med zaposlenimi veliko zamer," je dejal Sievers.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem