Tesla pred novo milijonsko tožbo?

11. 12. 2020 | Jure Šujica
Deli

Taksi podjetje se sooča s premajhnim dometom, stalnimi okvarami in pa popolno neodzivnostjo podjetja Tesla.

Električni avtomobili so se po evropskih cestah že dodobra razširili, saj postajajo vse bolj uporabni, saj je njihov doseg vse daljši, prav tako pa postajajo tudi cenovno dostopnejši. Kljub temu pa gre še vedno za relativno novo tehnologijo, zaradi česar so okvare različnih sklopov še vedno precej pogost pojav. Vseeno pa se zdi, da se pri vozilih znamke Tesla težave pojavljajo še nekoliko bolj pogosto, pri čemer pa se ameriško podjetje zanje pogosto ne zmeni.

Zadnji odmeven primer, o katerem so pisali tudi pri nemškem mediju Auto Motor und Sport prihaja iz Nizozemske. Tamkajšnje taksi podjetje Bios se je namreč odločilo vložiti tožbo proti znamki Tesla, od katere zahtevajo odškodnino v višini 1,3 milijona evrov. Omenjeno podjetje je namreč uporabnik 70 vozil ameriškega proizvajalca, pri čemer pa se bolj ali manj vse od sprejetja vozil v floto pred nekaj leti soočajo z različnimi težavami.

Bios je tako v svojo floto najprej uvrstil vozila Tesla Model S, a se je izkazalo, da kljub drugačnim navedbam vozila niso uspela narediti 400 kilometrov z enim polnjenjem, kolikor zahtevajo tamkajšnji zakoni, zaradi česar so vozila proti plačilu nadomestili z vozili Model X, ki ponujajo zadosten doseg, vendar pa se Bios vedno znova sooča z različnimi okvarami vozil.

A prav težave se tu šele začnejo. Ne le, da so vozila ves čas v servisnih delavnicah, kot po poročanju nemške revije pravijo pri Biosu se pri Tesli ne odzivajo več na njihove klice, prav tako pa ne dobijo odgovorov niti na elektronska sporočila. Hkrati naj bi se pri Tesli odločili, da bodo na enkrat v servisu obravnavali največ dve njihovi podjetji, pa čeprav nato vsako vozilo na servisu običajno zadržijo več tednov. Na drugi strani naj bi pri Tesli od Bios-a zahtevali plačilo skupno 150.000 evrov za vsa izvedena popravila, pri čemer pa nizozemsko podjetje stroškov ne želi poravnati, saj naj bi šlo za okvare, ki bi jih morala kriti garancija.

Bios pa je, kot vse kaže le ena izmed žrtev Tesle oziroma težav njihovih vozil. Na Nizozemskem je bila namreč ustanovljena fundacija, ki združuje lastnike vozil omenjene znamke, namen fundacije pa je izpeljati skupinsko tožbo proti podjetju. Zaenkrat se je pod njenim okriljem združilo 200 posameznikov, ki se srečujejo z nedelovanjem sistema Autopilot, slabo izdelavo in drugimi težavami. Se a tako pri fundaciji, kot pri Biosu bojijo, da bi Tesla v primeru tožbe voznikom lahko na daljavo onemogočila uporabo vozil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja