Tesla prihaja v Evropo?

31. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
Tesla prihaja v Evropo? (foto: Tesla)
Tesla

Ameriško tehnološko podjetje naj bi na Nizozemskem ali v Nemčiji postavilo novo tovarno po zgledu tiste v Nevadi, sledile naj bi tovarne na Kitajskem in v Indiji.

Ameriški avtomobilski proizvajalec Tesla je po vse boljših proizvodnih rezultatih v zadnjih tednih končno začel dosegati zadane proizvodne cilje. V želji po nadaljnjem širjenju proizvodnje podjetje v lasti Elona Muska zdaj prihaja tudi v Evropo. Po podatkih časnika Wall Street Journal naj bi v Evropi postavili tako imenovano gigatovarno, ta pa naj bi stala bodisi v Nemčiji bodisi na Nizozemskem.

Musk je sicer prvič gradnjo tovarne napovedal že leta 2016, če pa bo šlo za tovarno po zgledu tiste iz Nevade, naj bi jo poganjali izključno obnovljivi viri energije, kot so sončna svetloba, veter in geotermalna energija. Tovarna naj bi bila proizvodni obrat za nove avtomobile, hkrati pa naj bi v njej proizvajali  baterijske sklope, s čimer naj bi optimizirali stroške izdelave komponent in s tem avtomobilov.

Nova tovarna naj bi tako stala nekje v zahodni Evropi, pri čemer se na eni strani omenja Nizozemska, kjer je sicer sedež podjetja – hkrati pa bi bila tako tovarna znotraj gospodarsko razvitega območja Beneluks – na drugi pa Nemčija oziroma lokacija blizu nemško-francoske meje. Podjetje Tesla je namreč v kraju Prüm blizu tromeje z Luksemburgom in Francijo kupilo tehnološko podjetje Grohmann Engineering, zaradi česar naj bi bile možnosti za postavitev tovarne v Nemčiji še nekoliko večje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja