Tesla spet pod drobnogledom, tokrat na tapeti preko tričetrt milijona vozil!

17. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Dosedanje obtožbe in procesi na podjetje niso imeli ravno velikega vpliva. Bo tokrat drugače?

Ameriškemu avtomobilskemu posebnežu, znamki Tesla bi le stežka lahko očitali pomanjkanje idej in inovativnosti, kar pa se pogosto odraža tudi v težavah in okvarah njihovih avtomobilov ter posledično v prometnih nesrečah, ki nastanejo zaradi tega. Največkrat je ob tem pod drobnogledom njihov prepoznavni sistem za avtonomno vožnjo Tesla Autopilot in tako je tudi sedaj, ko so ameriške oblasti podjetje pod drobnogled vzele zaradi številnih trčenj z intervencijskimi vozili, do katerih je prišlo v zadnjih nekaj leti.

Zvezni urad za avtocestno varnost (NHTSA) je tako od januarja leta 2018 zabeležil kar 11 primerov, v katerih so vozila znamke Tesla trčila v vsaj eno vozilo nujne medicinske pomoči. Prav zaradi tega so se posledično odločili pod drobnogled vzeti delovanje sistema, ki je vgrajen v kar 765.000 vozilih, ki jih je poletje izdelalo po letu 2014. Za enak ukrep so se sicer odločili že leta 2017, ko so se pokazale težave pri zagotavljanju varnosti v primerih, ko voznik dalj časa ne položi rok na volanski obroč.

Prve posledice že jasne

Omenjena preiskava pred štirimi leti sicer ni prinesla nikakršnih rezultatov, NHTSA pa proti podjetju ni sprožil nobenih ukrepov in po poročanju tiskovne agencije Reuters bi se lahko enako zgodilo tudi tokrat, lahko pa bi prišlo tudi do vpoklica vseh vozil in uvedbo omejitve pri uporabi sistema Autopilot, ki sicer velja za enega najbolj naprednih na trgu.

Najnovejši proces proti Tesli bo po vsej verjetnosti trajal nekaj mesecev, preden bodo znani prvi rezultati, kljub temu pa je že prinesel negativne posledice za podjetje. Vrednost njihovih delnic je namreč po objavi novice upadla za kar 4,3 odstotke, morebitni ukrepi organizacije NHTSA pa bi po mnenju strokovnjakov občutno zmanjšali tehnološko prednost Tesle pred konkurenco.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja