To je avtomobil, ki je pred četrt stoletja navdušil tudi slovenske družine

Octavia Combi je hitro postala Škodina uspešnica, ki so jo v prvi generaciji izdelovali skoraj trinajst let in je še danes simbol znamke.

V zgodovini češke avtomobilske znamke Škoda bo Octavia Combi, ki praznuje 25. obletnico, zapisana z velikimi črkami. Avtomobil, ki je pred četrt stoletja navdušil tudi številne slovenske družine, je nastal na osnovi Volkswagnovega Golfa četrte generacije, vendar je bil večji, kljub temu pa je medosna razdalja »donatorja« platforme pomenila nekoliko omejen prostor za noge potnikov na zadnji klopi.

Uradna premiera je bila  3. marca 1998 na avtomobilskem salonu v Ženevi, medtem ko je bila limuzinska izvedba nared že septembra 1996, ko se je tudi začela proizvodnja. Octavia Combi je nastala v takratni popolnoma novi montažni hali v današnjem glavnem obratu v Mladi Boleslav. Od septembra 1997 je bilo kot del predserije izdelanih približno 200 primerkov, a tako imenovana pilotna serija še ni bila namenjena kupcem. Dejanska proizvodnja se je začela februarja 1998, malo pred uradno svetovno premiero, prve dobave kupcem so sledile tri mesece kasneje.

Štiri metre in pol dolg avtomobil s kombijevsko karoserijo je imel medosno razdaljo 2512 milimetrov in je bil šest milimetrov daljši in 26 milimetrov višji od modela s petvratno limuzinsko karoserijo. Prostornina prtljažnika je znašala od 548 do 1512 litrov, kar ga uvršča med največje v razredu. Octavia Combi, ki je bila leta 1999 nagrajena s češko državno nagrado za oblikovanje, je v prvem letu predstavljala 15 odstotkov prodaje modela, tri leta pozneje pa je presegla 40 odstotkov.

Od poletja 2004 sta nadaljnjih šest let vzporedno prihajali s tekočega traku prva generacija, interno znana kot A4, in druga generacija Octavie Combi. Starejši model so pod imenom Tour namesto Combi prodajali kot poceni vstopno različico. Proizvodnja Octavie Combi prve generacije se je po dvanajstih letih in 470.000 izdelanih primerkih končala šele oktobra 2010. Do leta 2013 se je za naslednico (A5) po vsem svetu odločilo 881.200 kupcev, kar je vsak tretji kupec Octavie.

Tretja Octavia Combi (A6), ki je bila predstavljena 7. marca 2013, je še nadgradila uspeh svoje predhodnice. Do leta 2020 so prodali 1.195.500 primerkov, med njimi prvič tudi različico Scout s pogonom 4x4. Zdajšnja četrta generacija, ki tudi velja za uspešnico, je na cesto zapeljala novembra 2019. Škoda je v zadnjih 25 letih uspela najti kupce za več kot 2,8 milijona primerkov Octavie Combi. A ker prve ne pozabiš nikoli, je tista izpred četrt stoletja za mnoge oboževalce še danes simbol znamke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol