To je brazilski Volkswagen, ki prihaja tudi k nam (video)

16. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
To je brazilski Volkswagen, ki prihaja tudi k nam (video) (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Gre za prvega križanca, ki ga bo Volkswagen razvil v svoji brazilski podružnici.

Volkswagni, ki jih vozimo na slovenskih (in evropskih) cestah, so avtomobili, razviti v Volkswagnovih centrih v Nemčiji, kjer sicer poteka tudi glavnina razvoja njihovih vozil za vse svetovne trge. Lokalne podružnice nato ta vozila prilagodijo potrebam domačega (in okoliških) trgov, le redko pa jim zaupajo razvoj modelov, ki bodo v prihodnje prodajani tudi drugod po svetu. Tudi na Volkswagnovem domačem trgu, v Nemčiji in posledično drugod po Evropi. A prav ta čast je sedaj doletela Volkswagnovo brazilsko vejo.

Nivus je novi kupejevski križanec, ki bo kot prvi model v zgodovini brazilske tovarne v celoti razvit med njihovimi štirimi stenami. Skupaj z evropskimi brati si bo delil le prilagodljivo platformo MQB. Zasnova bo podobna modelu T-Cross, od katerega pa se bo precej razlikoval, saj bo oblikovan precej bolj kupejevsko, v slogu, ki ga je pri Volkswagnu prvi povzel model T-Roc. A še posebno v kabini se bo brez dvoma najbolj zgledoval po prvem od obeh modelov.

Čeprav novinec še ni bil predstavljen – to naj bi se zgodilo med spomladanskimi meseci – je Volkswagen že predstavil prvi video, v katerem je zajel nekaj oblikovalskih elementov zunanjosti in kabine, v kateri bo kupcem na voljo tudi nov infozabavni sistem Volkswagen Play. Hkrati je znano, da bo novinca (vsaj na začetku) poganjal zgolj litrski turbobencinski trivaljnik, ki bo v različici s samodejnim menjalnikom proizvedel 126 'konjev' oziroma 93 kilovatov moči, v izvedbi s šeststopenjskim ročnim menjalnikom pa bo nekoliko šibkejši, saj bo vozniku na voljo le 114 'konjev' oziroma 84 'kilovatov moči.

Izdelava novinca je le del večjega načrta, s katerim želi Volkswagen svojo brazilsko podružnico povzdigniti na višjo raven in ji v prihodnosti nameniti še več takšnih projektov. V obdobju med letoma 2016 in 2020 so namreč v njen razvoj vložili kar 1,6 milijarde evrov, kar bo pripomoglo k nastanku novih produktov za ves svet in ne le za lokalne trge.

»Prvič v zgodovini bomo na mednarodnih trgih ponudili koncept avtomobila, ki je nastal kot rezultat našega lastnega razvoja ter znanje, tehnologijo in obliko, narejeno v Braziliji, delili s celotnim svetom,« je bil ob napovedi novega modela ponosen Pablo Di Si, predsednik in generalni direktor Volkswagna za Latinsko Ameriko. Volkswagen Nivus bo na brazilske ceste zapeljal še letos, v Evropi pa ga bomo lahko uradno prvič uzrli prihodnje leto, ko bo stekla proizvodnja v Nemčiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja