Tako si danes pri BMW predstavljajo ultimativni M avtomobil

13. 4. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Z najmočnejšo različico novega XM pa BMW predstavlja tudi novo oznako - Red Label.

Če novega XM še niste spoznali, naj ponovim, kaj je ta velika reč. Je lastni model BMW M, ki so ga predstavili ob petdesetletnici športne podznamke BMW. A ne gre za nič takšnega, kot je bil izvirni M1. Gre za pretenciozno oblikovan velik SUV z noro zmogljivim priključnim hibridnim pogonskim sklopom, vsaj 75 kilometri električnega dosega (baterija ima uporabno kapaciteto 25,7 kWh) in enakomerno razporeditvijo teže. Že ob predstavitvi so pri BMW obljubljali močnejšo različico Red Label, ki je sedaj tukaj.

BMW

Red Label ni nič manj kot najmočnejši BMW doslej. Hibridni pogonski sklop s 4,4-litrskim dvojno prisilno polnjenim  motorjem V8 zmore kar 550 kW (748 KM) in 997 Nm največjega navora. Do stotice pospeši v 3,7 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 280 km/h (z M Driver paketom). Električni motor sam zmore 145 kW, osemvaljnik pa je v primerjavi z običajno različico močnejši za 70 kW (430 kW oz. 585 KM), ima pa tudi občutno več navora (723 Nm v primerjavi s 650 Nm v običajni različici).

BMW

Inženirji v BMW so med električni motor, ki ima sicer sam po sebi 279 Nm navora, in menjalnik (osemstopenjski M Steptronic) vgradili dodatno zobniško enoto in tako na izhodu dosegli dejanskih 450 Nm navora. To naj bi močno prispevalo k odzivnosti in sunkovitejšemu pospeševanju z mesta. Osnovni model tega nima. Moč se sicer prenaša na vsa štiri kolesa - s poudarkom na zadnji par koles.

Preberite tudi: Se je 35 let čakanja izplačalo? To je trenutno najbolj vroči karavan ...

Oblikovalci so povrhu že tako kontroverznega oblikovanja sicer poskrbeli, da različice Red Label ni mogoče zamenjati z osnovno. Okoli velikega nosu so XM nadeli rdečo šminko, ki so jo razmazali potem še po boku, rdeče poudarke imajo tudi platišča. Le 500 primerkov bodo potem izdelali v posebni kovinski barvi Frozen Carbon Black (na fotografijah). Enaka barvna tematika se nadaljuje tudi v notranjosti - v rdeči barvi so šivi, naslonjala, zračniki in tako naprej.

BMW

Trgi, na katere BMW s tem pošastnim modelom SUV najbolj računa, so Kitajska, ZDA in Bližnji vzhod. Proizvodnja se bo začela avgusta v ameriški tovarni BMW v Južni Karolini, cena naj bi se približala 200.000 evrom.

Preberite še: Se je 35 let čakanja izplačalo? To je trenutno najbolj vroči karavan ...

Združitev oddelkov i, X in M je prinesla navdušujoče rezultate. Preverite v videu:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol