To je največ, kar lahko dobite pri Rolls-Royceu

21. 8. 2023 | Janoš Pečnik
Deli

Štiri primerke novega superekskluzivnega Rolls-Roycea, ki ima kar 1603 ročno izdelane kose lesa, so izdelali po željah štirih naročnikov. Ta Droptail, ki so ga predstavili javnosti, se imenuje La Rose Noire.

Rolls-Royce je za štiri petične stranke izdelal ekskluzivni avtomobil, ki po njihovih besedah predstavlja vrhunec zmožnosti njihovih karoseristov. Droptail je dvosed, ki je pravzaprav prvi takšen sodobni Rolls-Royce. Obenem ne gre le za predelani Dawn z novo karoserijo, saj je konstrukcija iz jekla, aluminija in ogljikovih vlaken povsem nova. Rolls-Royce sicer trenutno v ponudbi nima kabrioleta. Dokaz, da gre za zares poseben in ekskluziven projekt, ki naj bi naročnike stal še precej več kot 20 milijonov funtov, kolikor je stal Boat Tail.

Rolls-Royce

Sprednji del je prepoznaven in podoben najnovejšemu modelu Spectre. Od tu naprej pa je oblika - predvsem stranski obris in zadek povsem samosvoja in v primerjavi s serijskimi modeli nekoliko bolj športna in predvsem ekskluzivnejša. Gre sicer za pravo ladjo - dolg je namreč kar 5,3 metra, širok točno dva, a še vedno manjši od novega, električno gnanega modela Spectre. Zadek so sicer oblikovali z upoštevanjem aerodinamike tudi tako, da avtomobil doseže zadostno stabilnost pri večjih hitrostih brez kakšnega spojlerja ali krilca, kar so preizkušali dve leti.

Rolls-Royce

Čeprav je Rolls-Royce že predstavil Spectre s polnim električnim pogonom, pa bodo naročniki Droptaila uživali v tradiciji V12 motorja s 6,75 litra prostornine. Po besedah vodje oblikovanja je Droptail namreč poklon ideji roadsterja. Zato so zanj raje uporabili dvanajstvaljnik, ki ga bodo v prihodnjih letih slavili, preden se dokončno poslovi. O električno gnanih avtomobilih, izdelanih po meri, še niso razmišljali.

Preberite tudi: To je najbolj aerodinamični Rolls-Royce

Streha, ki jo je mogoče sneti, je iz ogljikovih vlaken in ima celo elektrokromatično oziroma samozatemnitveno steklo. V notranjosti so želeli ustvariti intimno, celo romantično vzdušje ter skriti čim več stikal. Leseno površino, ki obdaja sedeže, je mojster izdeloval kar devet mesecev - le po eno uro na dan in v popolni tišini. To naj bi bil najbolj zapleten posamičen kos lesa, ki so ga kadarkoli izdelali v Goodwoodu.

Rolls-Royce

Na fotografijah je sicer avtomobil, ki so ga poimenovali črna vrtnica (La Rose Noire). Leseni del je narejen iz črne platane, vzorec v notranjosti pa predstavlja padajoče cvetove vrtnic. Naročnika sta zanj naročila še posebej izdelano steklenico šampanjca, vsi avtomobili pa pridejo tudi s pripadajočo uro proizvajalca Audemars Piguet, ki se pripne na svoj prostor v notranjosti avtomobila.

Preberite še: Novi GT je ... drugačen. A ohranja bistvo

BONUS VIDEO: Spoznajte Mercedesovo prestižno limuzino, oblikovano pod vodstvom slovenskega mojstra Roberta Lešnika

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol