To je največja avtomobilska znamka minulega leta

30. 1. 2023
Deli
To je največja avtomobilska znamka minulega leta (foto: Profimedia)
Profimedia

Prodali so 10,48 milijona vozil ali 0,1 odstotka manj kot leto pred tem.

Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota je lani tretje leto zapored ostal največji svetovni proizvajalec po številu prodanih vozil. Prodal je 10,48 milijona vozil, 0,1 odstotka manj kot leto prej. Sledil je nemški Volkswagen, ki mu je prodaja upadla za sedem odstotkov na 8,26 milijona vozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub težavam pri dobavi polprevodnikov, ki so bile posledica pandemije covida-19, je Toyota proizvodnjo v letu 2022 povečala, in sicer za 5,3 odstotka na 10,61 milijona vozil, so po poročanju dpa v današnjem sporočilu navedli v japonski družbi.

Preberite še: Nepričakovano: Toyota ostala brez predsednika, Toyoda zapušča položaj

"Kljub omejitvam v proizvodnji, ki jih je povzročilo širjenje covida-19, povečanemu povpraševanju po polprevodnikih in drugim dejavnikom je bila lanska prodaja na ravni leta prej, in sicer predvsem po zaslugi trdnega povpraševanja na območju Azije," so zapisali.

Toyota je lani prodala 2,7 milijona elektrificiranih vozil, pet odstotkov več kot leto prej, od tega veliko večino, 2,6 milijona hibridnih modelov.

Toyota je bila pionir pri hibridnih vozilih, nekateri kritiki pa menijo, da je prepočasna pri prehodu na popolnoma električna vozila. Pred letom dni je proizvajalec napovedal, da bo do konca desetletja ponudil 30 modelov na baterijski pogon.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem