To norveško mesto bo prvo na svetu brez izpustov

11. 12. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Nobeno drugo glavno mesto na svetu nima večjega deleža električnih avtobusov kot Oslo, zdaj so naročili še 76 novih.

Norveški avtobusni prevoznik Unibuss je naročil 76 novih avtobusov MAN Lion's City E, ki bodo od konca naslednjega leta vozili po prestolnici Oslo. Da pri Unibussu skrbijo tudi za inovativnost in trajnost, je razvidno iz obstoječega voznega parka, ki je že dobro zastopan z alternativnimi pogoni, z novimi 59 enojnimi in 17 zgibnimi avtobusi pa bodo naredili še en korak k čisti mobilnosti. Dobava novih avtobusov MAN Lion's City E je predvidena za konec leta 2023, z njimi bodo prevažali potnike na severovzhodu in vzhodu Osla.

Oslo naj bi do leta 2030 postalo prvo mesto na svetu brez emisij in bistveno izboljšanje bilance CO2 v javnem prevozu je eden od razlogov, da so se pri Unibussu odločili za nove električne avtobuse. Avtobusi bodo opremljeni z novo okolju prijaznejšo in hkrati bistveno učinkovitejšo klimatsko napravo, kar lahko zagotovi dodatni doseg do 25 kilometrov.

Za varnost potnikov, voznikov in drugih udeležencev v prometu bodo skrbeli številni asistenčni sistemi, tudi sistem 360-stopinjskega pogleda na neposredno okolico vozila iz ptičje perspektive, in sistem ogledal OptiView. Slednji med drugim pomaga vozniku z odpravo mrtvega kota in bistveno izboljšano vidljivostjo ponoči in v slabših vremenskih razmerah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja