To so ceste, ki so zaradi včerajšnjega neurja zaprte!

23. 7. 2023 | STA
Deli
To so ceste, ki so zaradi včerajšnjega neurja zaprte! (foto: Profimedia)
Profimedia

Stvari naj bi se danes in jutri umirile, v torek pa naj bi se znova poslabšalo.

Sobotno neurje je veliko preglavic povzročilo na Štajerskem in Koroškem. V občinah Slovenske Konjice, Dobrna in Vojnik so nastali zemeljski plazovi in hudourniki, zaprtih je več cest. Gasilci iz 104 gasilskih enot so zopet predvsem odstranjevali drevesa in prekrivali odkrite strehe, prečrpavali meteorno vodo in čistili prepuste ob voziščih.

Na upravi za zaščito in reševanje so v soboto zabeležili 325 dogodkov, največ, in sicer 126, na območju regijskega centra Celje. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več plazov. Poleg gasilcev iz 104 gasilskih enot so pomoč pri odpravljanju posledic neurja nudili tudi pripadniki Slovenske vojske. 21 jih je posredovalo na območju Vojnika, 22 pa na območju Črne na Koroškem, so navedli v poročilu uprave za zaščito in reševanje.

Območje občin Slovenske Konjice, Dobrna in Vojnik je v soboto pozno popoldne zajelo močno neurje, v katerem je v pol ure padlo 25 milimetrov, v eni uri pa 41 milimetrov dežja. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli ceste, poročajo z uprave za zaščito in reševanje.

Tudi območje Občine Velenje je v soboto pozno popoldne zajelo močno neurje z močnimi padavinami. Sprožili so se zemeljski plazovi, zalite so kleti stanovanjskih in gospodarskih objektov, podrta drevesa in hudourniki so zaprli cesto. Zaradi zalitega podvoza in podzemnega dela poslovnega objekta so aktivirali tudi regijsko enoto civilne zaščite za prečrpavanje vode.

V Socki in Novi Cerkvi so po navedbah Radia Slovenija zaradi razlivanja Hudinje sprožili sireno za splošno nevarnost, odtrgalo je več mostov.

Ob 19.20 je neurje z obilnimi padavinami in vetrom zajelo tudi območje občine Nazarje. Voda je zalila več kleti stanovanjskih objektov.

Po poročanju prometnoinformacijskega centra je cesta Črna na Koroškem-Šoštanj zaradi poškodovanega cestišča zaprta pri Črni. Še vedno sta zaprti tudi cesti v dolini Kot in Krma.

Zaradi čiščenja nanosov na vozišču ob neurju je zaprta cesta Zali Log-Davča-Novaki, zaradi poškodovanega vozišča pa cesta Novaki-Cerkno.

Zaradi plazenja tal je oviran promet na cestah Maribor (Pobrežje)-Pernica in od Zgornjega Leskovca proti mejnemu prehodu Zgornji Leskovec v Mali Varnici.

Reke v porečjih Drave in Savinje, ki so v soboto popoldne in zvečer hitro narasle, danes povečini upadajo. V spodnjem toku zmerno naraščata le Dravinja in Pesnica, ki se še razlivata v manjšem obsegu. Vodnatost rek na tem območju je velika, drugod v severni in vzhodni Sloveniji srednja, na Vipavskem in Notranjskem pa reke ohranjajo malo vodnatost, so navedli v hidrološkem poročilu Agencije RS za okolje (Arso).

Po njihovih napovedih se bodo danes in v ponedeljek hidrološke razmere po državi prehodno ustalile. Pesnica v spodnjem toku bo danes čez dan še počasi naraščala, pretok Dravinje pa se bo že dopoldne ustalil tudi v spodnjem toku. Drugod bodo reke upadale. Večina rek po Sloveniji bo imela srednjo vodnatost, v jugozahodnem delu države pa malo.

V noči na torek, v torek čez dan in predvsem v torek zvečer bo ob nevihtah z nalivi ponovno verjetno hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Sprva bo verjetnost za ta pojav večja v severni Sloveniji, v torek popoldan in zvečer pa v večjem delu države, so še opozorili na Arsu.

Preberite še: Kam pospraviti avto, ko preti toča?

BONUS VIDEO: Markanten slog, prostorna zasnova in udobna vožnja – to je eden boljših družinskih avtomobilov!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol