To so manj stresne poti do hrvaške obale

Kljub odpravi mejnega nadzora se tudi v letošnji turistični sezoni pri južnih  sosedih obeta gost promet s številnimi zastoji.

Tudi v letošnji glavni turistični sezoni na cestah, ki vodijo do hrvaških obmorskih letovišč, ne bo dosti drugače kot minula poletja. Mejnega nadzora pri vstopu v južno sosedo res ni več, dolgo čakanje v kolonah in zastoji pa se obetajo na cestnih odsekih, kjer potekajo vzdrževalna in obnovitvena dela pred cestninskimi postajami in v trajektnih pristaniščih.

Na Hrvaškem si ponovno obetajo rekordno turistično sezono, zgoščeni prometni tokovi pa se ne pojavljajo več samo ob koncih tedna, ampak tudi druge dni, prav tako ni nikakršnega pravila, kdaj je najbolje kreniti na pot. Zato je še toliko bolj pomembno, da se vozniki, še zlasti tisti z električnimi avtomobili, še pred začetkom poti pozanimajo, kakšne prometne razmere jih čakajo in kje so polnilnice.

Seveda pa še vedno velja, da so daleč najbolj obremenjeni in stresni petkovi popoldnevi in sobote. Gost promet z zastoji na poti do morja bo stalnica vsaj do konca avgusta. Gneči se je mogoče vsaj delno izogniti z vožnjo po nekaterih alternativnih cestah. V smeri istrskih ali kvarnerskih letovišč je alternativna pot prek mejnega prehoda Brod na Kolpi. Pot iz Ljubljane prek Kočevja, Delnic in Gorskega Kotarja sicer v večjem delu res ne poteka po avtocesti, vendar je manj prometna in tudi zelo slikovita. Poleg tega je razlika v kilometrih in predvidenem potovalnem času zanemarljiva.

Med potjo iz Maribora prek Zagreba do Krka, ki je dolga 277 kilometrov in predvidoma traja tri ure in četrt, je pot prek mejnega prehoda Brod na Kolpi na primer borih sedem kilometrov in trinajst minut daljša. Po kilometrih in predvidenem času potovanja sta si skoraj povsem enaki poti prek Gruškovja ali alternativnega mejnega prehoda Zgornji Leskovec (Svetlin) do dalmatinske prestolnice Split, vendar se prek slednjega potniki izognejo tudi zastojem na koncu avtoceste. Razlika med potjo prek Gruškovja je zanemarljiva - dva kilometra oziroma dve minuti. Obakrat je za razdaljo dobrih 500 kilometrov predvidenih približno pet ur in pol.

Številni Štajerci se odločajo tudi za mejni prehod Rogatec, prek katerega sta z obema omenjenima prehodoma razdalja in čas zelo podobna. Nekoliko drugače je na relaciji med štajersko prestolnico in osrčjem Dalmacije. Pot od Maribora do Zadra prek Zagreba je namreč po razdalji precej krajša kot skozi Ljubljano, Žužemberk in do mejnega prehoda Vinica.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"