Najbolj priljubljene barve novih avtomobilov v lanskem letu

3. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli

Večjih presenečenj tudi letos ni bilo, na vrhu so znova akromatske barve. Med kromatskimi barvami prevladuje modra.

Barva pri nakupu novega avtomobila bržkone igra precej pomembno vlogo, če ne drugega pa pokaže tudi to, v kolikšni meri se želimo izpostaviti na cesti. Kljub vse bolj pisanim barvnim paletam, ki jih ponujajo avtomobilski proizvajalci (in jih z veseljem uporabljajo tudi v reklamnih kampanjah), se zanje ob nakupu avtomobila odloči le manjši delež kupcev. In tako je že nekaj let.

Raziskava nemškega specialista za proizvodnjo avtomobilskih lakov BASF je pokazala, da se je tudi v lani nadaljeval trend kupovanja novih avtomobilov v beli barvi. Kar 39 odstotkov novih avtomobilov, prodanih po vsem svetu, je bilo namreč obarvanih v belo. Vsak drugi nov avtomobil, prodan v Aziji, je bil bele barve, medtem ko je delež v Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in ZDA nekoliko manjši, saj bil v belo barvo odet 'le' vsak tretji avtomobil.

Modra dominantna med 'pravimi' barvami

Akromatske barve zapolnjujejo tudi drugi del lestvice. Nevtralne barve, kot so črna, siva ali srebrna, so bile prva izbira pri dodatnih 39 odstotkih kupcev. Takšni vzorci se pravzaprav pojavljajo že kar nekaj let. Tovrstne barve so sicer najbolj priljubljena izbira tudi pri kupcih športnih terencev. Zaradi različnih primesi, ki so jim dodane med izdelavo, so odtenki črne barve precej bolj raznoliki od belih.

Kromatski odtenki na evropskih trgih pokrivajo slabo četrtino vseh v letu 2019 prodanih avtomobilov, polovica oziroma 11 odstotkov pa je modrih. Modra je bila za razliko od leta poprej tudi najbolj pisana, saj je bilo skupno moč našteti kar 160 različnih odtenkov. Prvič doslej se je na lestvici najbolj priljubljenih z dvema odstotkoma pojavila tudi bež barva. Statistika kaže, da se za akromatske barve po večini odločajo lastniki večjih in dražjih avtomobilov, medtem, ko so bolj žive barve v domeni manjših avtomobilov.