To so najbolj varni avtomobili leta 2019

Rezultati so bili izjemno izenačeni.

To so najbolj varni avtomobili leta 2019 (foto: Euro NCAP) Euro NCAP
8. 1. 2020

Neodvisna evropska organizacija za preizkušanje varnosti novih avtomobilov EuroNCAP je predstavila rezultate testiranj v letu 2019. Minulo leto je bilo zanje precej naporno, saj so preizkusili kar 55 novih (oziroma posodobljenih) avtomobilov, hkrati pa tudi pozitivno, saj so kar 41 izmed njih namenili vseh pet zvezdic za varnost. A tudi med najboljšimi so bile razlike zelo majhne oziroma celo zanemarljive.

Na podlagi zbranih rezultatov so pripravili šest kategorij in zmagovalcev, pri čemer sta si v kar dveh kategorijah zmago delila dva avtomobila z enakim številom točk. Kot najbolj uspešna znamka se je sicer izkazala ameriška Tesla, ki je slavila kar trikrat, sicer pa so zmagovalce izbirali v naslednjih kategorijah:

  • velike družinske limuzine: prvo mesto BMW serije 3 in Tesla Model 3, sledi Škoda Octavia;
  • veliki križanci: prvo mesto Tesla Model X, sledi Seat Tarraco;
  • majhni družinski avtomobili: Mercedes-Benz CLA, sledi Mazda 3;
  • majhni križanci: Subaru Forrester, sledita Volkswagen T-Cross in Mazda CX-30;
  • mestni avtomobili: Audi A1 in Renault Clio, sledi Ford Puma;
  • električni avtomobili/hibridi: Tesla Model 3, sledi Tesla Model. 

Pri Euro NCAP so poleg navedenih zmagovalcev izpostavili tudi BMW Z4. Gre namreč za edinega predstavnika razreda kabrioletov, ki se je letos znašel na preizkusnih trčenjih, a hkrati dosegel drugo najboljšo oceno v letu 2019 in s tem tudi drugo najboljšo oceno vseh časov. Na prvo mesto se je na drugi strani uvrstil predstavnik malih družinskih avtomobilov Mercedes-benz CLA, tretje mesto pa je romalo v roke Modela 3 znamke Tesla. Peterico sta nato zaključila BMW serije 3 in Subaru Forester. Treba je omeniti, da je vseh pet avtomobilov za varnost voznika prejelo najmanj 96 odstotkov vseh možnih točk!