Toliko časa prebijejo v zastojih v najbolj prometni evropski državi

Vozniki v Nemčiji so leta 2023 v prometnih zastojih povprečno preživeli 40 ur, kar je tri ure več kot leto prej.

To izhaja iz letne prometne študije Global Traffic Scorecard podjetja Inrix, ki se ukvarja z zbiranjem in analizami prometnih podatkov. Glede na študijo je na vrhu lestvice nemških mest z največ prometnimi zastoji Berlin, tamkajšnji vozniki v zastojih v povprečju preživijo 55 ur na leto.

Profimedia

Na drugem in tretjem mestu sledita Stuttgart (53 ur) in München (52 ur). Vozniki so po 50 ur stali v prometnih zastojih v Kölnu, 49 ur v Düsseldorfu in 45 ur v Bremnu in Porurju. V Hamburgu s 43 urami čakanja v zastojih promet še vedno poteka razmeroma dobro, vendar so morali tudi tam vozniki v avtomobilih za prometno gnečo žrtvovati več kot dodaten delovni teden na leto.

Profimedia

Študija tudi kaže, da obseg prometa v Nemčiji še naprej nenehno narašča, in sicer se je zgostil za več kot sedem odstotkov v primerjavi z letom 2022. Prometni zastoji so se v primerjavi z letom 2022 najbolj podaljšali v Münchnu (+13 ur) in Düsseldorfu (+10 ur), sledita Stuttgart in Porurje (+8 ur). Najbolj obremenjen cestni odsek leta 2023 je bil na avtocesti A8 med Stuttgartom in Ehningenom.

Profimedia

Toda v primerjavi z velikimi urbanimi središči v Ameriki in Evropi nemški vozniki še vedno relativno hitro pridejo na delo ali po opravkih. Na svetovni lestvici so na vrhu najbolj obremenjenih mest New York (101 ura v zastojih), London (99 ur), Pariz (97 ur) in Mexico City (96 ur).

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak