Toliko denarja je Volkswagen do sedaj zaslužil z delnicami Porscheja

11. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Toliko denarja je Volkswagen do sedaj zaslužil z delnicami Porscheja (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Zanimanje za delnice športne znamke je precejšnje.

Pred dvema tednoma je Volkswagen na borzne trge po težkem pričakovanju javnosti naposled uvrstil delnice znamke Porsche in tako vzbudil zanimanje vlagateljev. Hkrati se je izkazalo, da je Porsche glede na tržno vrednost tudi najvrednejše avtomobilsko podjetje v Evropi s skupno vrednostjo okrog 84 milijard evrov. A če je to razlog za dobro voljo vodilnih v podjetju iz Stuttgarta, saj kaže na dobro zdravje znamke, si roke lahko manejo tudi vodilni pri Volkswagnu.

Preberite še: Nič več Volkswagen; Evropa ima novo avtomobilsko znamko z najvišjo tržno vrednostjo

Nemški avtomobilski koncern, sicer eden največjih na svetu, je namreč doslej s prodajo delnic Porscheja zaslužil že 9,1 milijarde evrov. Gre za prodajo prednostnih delnic podjetja po tako imenovani opciji 'greenshoe', pri čemer pa ta ni bila v celoti izkoriščena. V obtok je bilo namreč danih za 9,4 milijarde tovrstnih delnic, kar pomeni, da je za 300 milijonov delnic še vedno ostalo pri Porscheju.

Skupni izkupiček za Volkswagen, ki vključuje prodajo 25 odstotkov in ene navadne delnice Porsche AG družbi Porsche SE, po poročanju portala Automotive News Europe znaša 19,2 milijarde evrov. Delnice Porscheja so sicer po zadnjih podatkih vredne okrog 79,5 milijarde evrov, kar pa je še vedno nekoliko več od vrednosti delnic koncerna Volkswagen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol