Toliko je Ghosna stal pobeg iz Japonske

8. 7. 2020 | Jure Šujica
Deli
Toliko je Ghosna stal pobeg iz Japonske (foto: Profimedia)
Profimedia

Pri pobegu naj bi mu pomagal tudi nekdanji pripadnik ameriških specialcev.

Pobeg nekdanjega prvega moža avtomobilskih znamk Renault in Nissan, Carlosa Ghosna zadnji dan lanskega leta je bil dogodek, vreden vsake filmske kriminalke. Francoz libanonskih korenin je namreč državo, v kateri so mu sodili zaradi številnih nepravilnost, s katerimi naj bi Nissan oškodoval za več milijonov evrov zapustil s privatnim letalom, skrit v masivnem kovčku za prevoz koncertnih ozvočenj.

Medtem, ko Libanon, kamor je Ghosn pobegnil z Japonsko nima sklenjenega dogovora o izročanju svojih državljanov, zaradi česar proces proti nekdanjemu direktorju stoji, pa se določena nova odkritja, povezana s pobegom pojavljajo onkraj Atlantika. Ameriški preiskovalci so namreč ugotovili, kdo naj bi Ghosnu pomagal zapustiti državo in tudi to, koliko denarja naj bi slednji za to plačal.

Ghosnu naj bi pri pobegu pomagal Michael Taylor, nekdanji pripadnik ameriških specialcev, danes pa strokovnjak na področju varovanja. Slednji ima namreč v lasti podjetje Promote Fox LLC, na račun katerega je oktobra lani v obliki dveh bančnih nakazil iz Pariza priteklo 862.500 dolarjev (slabih 764.000 evrov), za nakazilom pa naj bi se posredno skrival prav Taylor.

Taylor sicer že nekaj časa velja za enega izmed osumljencev v zadevi, zaradi česar je že šest tednov priprt v zaporu Norfolk County Correctional Center v Massachusettsu, od koder naj bi bil kmalu izročen Japonski. V tem času je sicer skupaj z odvetnikom že podal prošnjo za izustitev proti plačilu varščine, ki pa je bila zavrnjena.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem