Toliko voznikom bi varnostni pas lani v Sloveniji lahko rešil življenje

28. 2. 2020 | Jure Šujica
Deli
Toliko voznikom bi varnostni pas lani v Sloveniji lahko rešil življenje (foto: Newspress)
Newspress

Akcija se bo začela v ponedeljek in bo trajala 14 dni. Kritična je populacija med 25. in 34. letom starosti.

V ponedeljek bodo slovenske ceste znova v nekoliko večji meri napolnili policisti. Začenja se dvotedenska akcija z naslovom »Ne razbijaj si glave z izgovori – uporabi varnostni pas«. Gre za vsakoletno akcijo, katere namen je spodbujati večjo uporabo varnostnega pasu. Čeprav se poleg vsakoletne akcije na pomen tega osnovnega varnostnega pripomočka v avtomobilih opozarja praktično ves čas, statistika kaže, da ga še vedno uporablja premalo ljudi.

Najboljši kazalanik je statistika prometnih nesreč na slovenskih cestah v lanskem letu. Na njih je med 102 žrtvama življenje izgubilo 29 voznikov osebnih avtomobilov in 18 sopotnikov. Kar tretjina (10) voznikov in skoraj polovica (osem) sopotnikov v času prometne nesreče ni bilo privezanih z varnostnim pasom. Upoštevajoč vse žrtve v avtomobilih je le 57 odstotkov umrlih v času nesreče uporabljajo varnostni pas in hkrati le eden od šestih umrlih v starosti med 25 in 34 let.

Kako pomembna je uporaba varnostnega pasu je sicer mogoče predstaviti tudi s pomočjo matematike in številk. Naletna teža osebe z 80 kilogrami je pri hitrosti 50 km/h skoraj dve toni, pri hitrosti 90 km/h pa več kot šest ton. Uporaba varnostnega pasu tako tveganje za smrt oziroma nastanek hujših poškodb zmanjša kar za 50 odstotkov, za 25 odstotkov pa so manjše tudi možnosti za nastanek blažjih poškodb.

»Sile pri trku so enake ne glede na to, kje sedimo v vozilu, zato je nujna uporaba varnostnih pasov tudi na zadnjih sedežih. V vseh vozilih in na vseh vožnjah, tudi tistih najkrajših. Ob tem ne pozabimo na dosledno in pravilno pripetost otrok v otroških varnostnih sedežih. K večji varnosti prispeva prav vsak posameznik, zato poskrbimo, da smo med vožnjo pripeti vsi.« poudarja Vesna Marinko, v. d. direktorice na Agenciji za varnost prometa.

Kot doslej bodo na Agenciji za varnost prometa tudi letos pristopili k izvedbi akcije. Na terenu nameravajo razdeliti 10.000 kosov informativnih gradiv, spet pa bodo zagnali projekt Pasavček, namenjen najmlajšim. Slednjo organizirajo že 15 let, letos pa bo v sklopu akcije (v času katere bodo izvedli kar 30 lutkovnih predstav Pasavček v prometu) sodelovalo več kot 22.500 otrok, kar je največ doslej.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"