Tovornjakarji skoraj desetino časa »visijo« na telefonu

29. 12. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Študija je pokazala, da vozniki tovornjakov v povprečju porabijo 9 odstotkov časa vožnje za ukvarjanje z mobilnim telefonom, je sporočil Evropski svet za varnost v prometu.

Raziskavo je izvedla neodvisna raziskovalna agencija Cerema po naročilu Združenja francoskih avtocestnih podjetij (ASFA), rezultate pa so pridobili s pomočjo notranjih in zunanjih kamer na kabinah tovornih vozil. Vozniki so torej vedeli, da bo njihovo ravnanje posneto, a se kljub temu niso kaj dosti zadrževali.

V povprečju so namreč med vožnjo uporabljali telefon desetkrat na uro, uporaba pa je trajala 32 sekund, je pokazala raziskava. Čas, ko so vozniki nehali gledati na cesto, je v povprečju 2,4 sekunde, največ pa sedem sekund, kar predstavlja razdalji 60 oziroma 175 metrov pri hitrosti 90 kilometrov na uro.

ASFA opozarja, da je povečano odvračanje pozornosti del širšega poslabšanja ravnanja udeležencev v prometu od pandemije covida-19. Na francoskih avtocestah je med 1. januarjem in koncem septembra letos umrlo 136 ljudi, medtem ko je bilo 126 smrtnih žrtev v enakem obdobju leta 2019, zadnjega primerljivega leta v prometu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja