Toyota podprla projekt EnergyObserver za razvoj alternativnih goriv

4. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Projekt vzpodbuja uporabo vodika, saj tudi pri Toyoti menijo, da bo eden od virov energije v prihodnosti.

Ko je govor o varstvu okolja in energetskih virih, so avtomobili s pogonom na fosilna goriva črne ovce, tisti, na katere se najhitreje usuje plaz kritik. Dejstvo je namreč, da so tudi najbolj priljubljena oblika motoriziranega transporta. Jahte in druga plovila so s tega vidika po eni strani precej manj problematična, saj jih je bistveno manj, po drugi strani pa predvsem večje zasebne jahte in ne nazadnje tudi potniške ter tovorne ladje zaradi velikanskih motorjev in posledično veliko porabo pomenijo negativen dejavnik za okolje.

Prav zato je še toliko bolj pohvale vredna odločitev evropskega oddelka japonskega avtomobilskega proizvajalca Toyota, da podpre projekt EnergyObserver. Gre namreč za podporo lani splavljenemu katamaranu, katerega posebnost je, da gre za prvo avtonomno plovilo, ki med svojim obratovanjem ne izpušča toplogrednih plinov ali kakršnihkoli trdnih delcev. Skrivnost plovila je namreč v tem, da ga poganja elektrika, pridobljena deloma iz različnih virov obnovljive energije deloma pa iz vodika, pridobljenega iz morske vode.

Cilj: Olimpijske igre leta 2020

Prav uporaba vodika je glavni razlog, da se je Toyota pridružila projektu, saj se tako zmanjša potreba po vgradnji klasičnih baterij, s čimer se zmanjša tudi teža. »Energy Observer je navdušujoč projekt, zato lahko rečem, da smo pri podjetju Toyota Motor Europe zadovoljni s tem, da sodelujemo s tako predano ekipo. Ta projekt spet dokazuje uporabnost vodika in bo zato lahko pomagal k njegovi popularizaciji,« je dejal Matt Harrison, podpredsednik Toyotinega oddelka za prodajo in marketing.

Po splavitvi projekta in plovbi po francoskih vodah bo katamaran EnergyObserver letos pot nadaljeval po Sredozemlju, v prihodnjem letu pa bo odplul v Severno Evropo. Od tam bo pot nadaljeval na Daljni vzhod, v Tokio, kamor naj bi prišel do začetka poletnih olimpijskih iger leta 2020.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"