Toyota Supra je novi hitrostni rekorder (video)

1. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli
Toyota Supra je novi hitrostni rekorder (video) (foto: Youtube:  Grannas Racing)
Youtube: Grannas Racing

Ameriška ekipa je postavila nov najhitrejši čas v pospeševanju na četrt milje med avtomobili z ročnim menjalnikom.

Pospeševanje do 100 kilometrov na uro je med avtomobilisti sila priljubljena kategorija za merjenje mišic in kjer se ločuje zrno od plevela. No, v Združenih državah se tega lotevajo še nekoliko drugače. Tam namreč legalno in ilegalno največkrat tekmujejo v tem, kdo bo najhitreje prevozil 402 metra oziroma četrt milje, med vikendom pa so na tem področju dobili novega rekorderja.

V času, ko samodejni menjalniki že povsem dominirajo avtomobilskemu svetu in avtomobilskim dirkam, postaja dirkanje z ročnimi menjalniki že prava redkost, še posebej na tekmah v pospeševanju, kjer so stotinke ključnega pomena.

A še vedno se najdejo zanesenjaki, ki prisegajo na staro tehnologijo in med njimi je tudi ameriška ekipa Grannas Racing, ki je tekom vikenda s svojo 2.000-'konjsko' Toyoto Supro postavila nov rekord v pospeševanju na četrt milje med dirkalniki z ročnim menjalnikom. Posnetek vožnje si lahko ogledate v spodnjem videu.

Čas, ki ga je ekipa potrebovala za prečkanje cilja znaša 6,9 sekunde, v tem času pa so dosegli hitrost 312 kilometrov na uro. Za primerjavo: Bugatti Chiron za enako razdaljo s štartom iz mesta potrebuje 9,9 sekunde, medtem ko rekorder med avtomobili, ki smo jih v zadnjem obdobju preizkusili pri Avto magazinu, BMW M850i za 402 metra potrebuje 12,1 sekundo. Oba sta sicer na voljo le s samodejnim menjalnikom.

Kakšen dosežek je uspel ekipi priča tudi podatek, da so s svojim časom za kar pol sekunde izboljšali čas, ki ga je oktobra lani s svojim Camarom letnik 1997 postavil Grannas Racing

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja