Toyotin koncept, ki premore kar 1.000 'konjev'!

20. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Koncept športnega avtomobila je osnovan na zmagovalnem dirkalniku z dirke za 24 ur Le Mansa, ni pa še jasno, ali bo kdaj prišel na ceste.

Na nedavni 24-urni dirki v Le Mansu je bila večina pozornosti avtomobilske javnosti – če seveda ne štejemo dirke – usmerjene proti BMW-ju. Po 19 letih od zaključka proizvodnje so namreč Nemci predstavili novo generacijo velikega kupeja serije 8. Nič manj pa ni bilo zanimivo niti pri sicer zmagovalni ekipi dirke, japonski Toyoti, ki je v Le Mans pripeljala le nekaj dni pred tem predstavljen hibridni konceptni avtomobil, ki bi lahko bil osnova za izdelavo novega cestnega športnika.

Novinec ima, kot se za koncept 'spodobi', za zdaj še zelo dolgo ime, GR Super Sport Concept, za njegovo izdelavo pa so poskrbeli v Toyotinem dirkaškem oddelku Gazoo Racing, kjer so pred dvema letoma poskrbeli za aktualni dirkalnik, TS050 Hybrid LMP1. Z njim si novi koncept deli kar nekaj tehnologije – podobnost se začne že pri pogonskem sklopu, ki je v osnovi enak pri obeh avtomobilih.

A prav tisto, kar je za voznikovim hrbtom, je pri novincu najpomembnejši del. 2,4-litrski šestvaljnik s postavitvijo valjev v obliki črke V in dvema turbo puhaloma je združen z elektromotorjem, s katerim proizvede kar 1.000 'konjev' oziroma 735 kilovatov moči!

Ali bo avtomobil kdaj zagledal proizvodnjo, za zdaj še ni znano. Je pa nekaj podrobnosti o projektu razkril Shigeki Tomoyama, predsednik dirkaškega oddelka Gazoo: »Nastopanje v seriji turnih avtomobilov WEC, eni od najzahtevnejših dirkaških serij nasploh, in dirkanje v Le Mansu, eni od najbolj znanih stez, nam pomagata pri razvoju vodilnih hibridnih in električnih rešitev ter nam pomagata nabirati znanje, ki ga nato prenašamo v naše cestne avtomobile.«

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja