Toyotin mestni dostavnik se priklaplja na elektriko

Dostavnik Proace City Electric lahko z napolnjeno baterijo prevozi do 280 kilometrov

Najmanjši Toyotin dostavnik Proace City, ki temelji na modelih koncerna Stellantis poleg bencinskega in dizelskega pogona dobiva še električni motor. Ta je enak kot pri že elektrificiranih sorodnikih s Citroenovim, Peugeotovim in Oplovim znakom, torej razvije 100 kilovatov (136 KM) in požene vozilo do najvišje hitrosti 135 kilometrov na uro in do hitrosti 100 kilometrov na uro pospeši med 11,2 in 11,7 sekunde. Doseg s povsem polno baterijo je med 260 in 280 kilometri.  

Litij-ionska baterija je nameščena pod dnom prtljažnika, z 216 celicami, ki sestavljajo 18 modulov, ima zmogljivost 50 kWh. V serijsko opremo spada enofazni  7 kW polnilnik (polnjenje baterije traja sedem ur in pol), za doplačilo pa je na voljo tudi trifazni 11 kW (pet ur). Na hitri polnilnici se baterija do 80 odstotkov napolni v tridesetih minutah.

Novi električni dostavnik bo na voljo v zaprti tovorni izvedbi ali kot pet- oziroma sedemsedežno potniško vozilo v dveh različnih dolžinah (4,4 m in 4,75 m), in bo po uporabnosti in praktičnosti povsem enakovreden standardnim različicam. To pomeni tovorno prostornino do 4.4 kubičnega metra, in nosilnost  800 kilogramov.

V Sloveniji je prodaja predvidena v zadnji četrtini letošnjega leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol