Trajen odvzem vozniškega dovoljenja? V Srbiji imajo arogantnih voznikov dovolj

3. 5. 2022 | Jure Šujica
Deli
Trajen odvzem vozniškega dovoljenja? V Srbiji imajo arogantnih voznikov dovolj (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Aleksandra Saša Prelesnik

Povratnikov je po mnenju nekaterih enostavno preveč.

Odvzem vozniškega dovoljenja je skrajni ukrep, ki se ga oblasti poslužujejo v primeru najhujših prekrškarjev v prometu. Tu je govora o posameznikih, ki pogosto prekoračijo najvišjo dovoljeno hitrost, vozijo opiti ali na kak drug način 'pridobivajo' kazenske točke. Za odvzem vozniškega dovoljenja je je potrebno zbrati 18, pri čemer pa je v praksi ob prvem takšnem dogodku vozniško dovoljenje mogoče pogojno dobiti nazaj, v nasprotnem primeru pa sledi ponovno opravljanje.

Očitno pa nekaterim voznikom tudi takšni ukrepi ne pomenijo kaj dosti. Zato v Srbiji že razmišljajo o novem skrajnem ukrepu, s katerim želijo, kot pravijo sami, stopiti na prste najbolj arogantnim voznikom. Duško Pešić, direktor tamkajšnje Agencije za varnost prometa tako razmišlja o uvedbi ukrepa trajnega odvzema vozniškega dovoljenja voznikom, ki bi tudi po (večkratnem) ponovnem opravljanju vozniškega izpita nadaljevali z nevarno in neodgovorno vožnjo.

Preberite še: Avtocestna policija: takšna je narava njihovega dela

Tamkajšnja zakonodaja trenutno narekuje, da je vsem voznikom, ki dosežejo 18 kazenskih točk potrebno odvzeti vozniško dovoljenje, za ponovno pridobitev pa se morajo udeležiti seminarja Agencije za varnost prometa, ki traja 40 ur.

„Vprašanje je, kolikokrat lahko posamezniku dopustimo, da izgubi vozniško dovoljenje in ga nato pridobi nazaj? V nekaterih državah praksa narekuje da dvakrat ali trikrat, nato pa je posameznik napoten na opazovanje in preglede, kjer raziščejo, ali se za tem skriva kakšna težava. Če se, potem vozniku trajno odvzamejo vozniško dovoljenje,“ je za srbski B92 dejal Pešić, ki sicer pravi, da ni zagovornik visokih kazni.

Srbski sistem kazni naj bi bil po Pešićevem učinkovit, več pozornosti pa njegovem mnenju potrebuje področje izobraževanja šolskih in predšolskih otrok. Le na ta način bi jih lahko pravilno izobrazili o nevarnosti njihovih nepremišljenih dejanj ter posledicah, ki lahko sledijo na primer neuporabi varnostnega pasu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja